Spring naar de content
bron: anp

Italiaans asfalteren in de zorg

Veel gezondheidszorg is dweilen met de kraan open. Een verstopt bloedvat wordt gerepareerd, zonder iets aan de onderliggende oorzaak te doen. Wanneer gaat de overheid preventie en leefstijl echt serieus nemen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marcel Levi

Tot mijn zomerse hoogtepunten behoren steevast lange fietstochten door de Italiaanse heuveltjes van Umbrië en Toscane. Er is weinig dat ritten in de zon door een prachtig glooiend landschap kan bederven. Nou ja, als er één minder leuk puntje is, dan is het wel de staat van de Italiaanse wegen, met overal kuilen en diepe scheuren in het wegdek, waardoor je goed moet opletten om niet onverwacht over de kop te gaan als je dunne bandjes daarin terechtkomen. Een soort Italiaanse wraak voor de tientallen Italiaanse toeristen die jaarlijks met hun huurfiets roekeloos in de Amsterdamse tramrails belanden en genadeloos ter aarde storten. 

De Italianen proberen hun wegen wel te onderhouden, maar doen dat op een heel speciale manier. In plaats van een totaal kapotte weg rigoureus aan te pakken en geheel te vernieuwen laten ze het meestal bij het opvullen van de grootste gaten met wat zand, steentjes en asfalt. Dat helpt eventjes, maar binnen een jaartje is de zaak natuurlijk weer kapot. Italiaans asfalteren noemen wij dat. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.