Spring naar de content
bron: anp

De Oranjes zijn niet ‘gewoon’ en horen zich dus ook niet zo te gedragen

De koning en zijn familieleden behoren zich in het openbaar waardig te gedragen, stelt Kemal Rijken. Anders werkt de monarchie op termijn niet. Prinsjesdag is een voorbeeld van hoe het wél moet. Hossen, schreeuwen en met open mond kauwgom kauwen, zoals op de Olympische Spelen in Parijs, is voor de bestendigheid van de monarchie uit den boze.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kemal Rijken

‘Het is verleidelijk om bij de start van dit parlementaire jaar terug te blikken op een sportzomer die nog eens heeft aangetoond waartoe ons land in staat is. Voor al die miljoenen sportliefhebbers in Nederland – waaronder ook mijn eigen familie – viel er veel te genieten. En er was veel om trots op te zijn,’ aldus koning Willem-Alexander tijdens de troonrede in de Koninklijke Schouwburg van Den Haag, op dinsdag.

Het staatshoofd stond stil bij de successen van Parijs. ‘Op de Olympische en paralympische medaillespiegel bereikte ons land deze zomer een zesde en zelfs een vierde plaats. Dat is veelzeggend.’ Wat ook veelzeggend is, is het grote contrast tussen de Oranjes op Prinsjesdag en de Olympische Spelen. Waar de koning en zijn familieleden bij de opening van het parlementaire jaar statig gekleed waren en zich plechtig gedroegen, was dat in Parijs anders. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.