Spring naar de content
bron: pexels

Kookplaten met afzuiging: stijlvol en functioneel

Een geïntegreerd afzuigsysteem in de keuken maakt koken niet alleen een plezierige ervaring, maar ook een efficiënte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Deze systemen, vaak bekend als kookplaatafzuiging of downdraft-afzuigkappen, trekken kookdampen, vet en geuren direct naar beneden en weg van het kookoppervlak. Dit zorgt voor een schonere en frissere keuken zonder dat er een afzuigkap boven het fornuis nodig is. Dit scheelt ruimte en daarnaast is het zeker in open keukens erg handig, aangezien het koken en wonen in dezelfde ruimte plaatsvindt. 

Innovatieve technologieën 

De technologieën achter geïntegreerde afzuigsystemen zijn continu in ontwikkeling om betere prestaties en energie-efficiëntie te bieden. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van borstelloze motoren die niet alleen krachtiger zijn maar ook stiller werken dan traditionele motoren. Daarnaast zijn veel systemen uitgerust met sensoren die automatisch de zuigkracht aanpassen aan de hoeveelheid damp die wordt geproduceerd tijdens het koken. Een ander belangrijk ding is het gebruik van hoogwaardige filters zoals de bora filter, die specifiek is ontworpen om langdurige prestaties te bieden. Deze filters vangen effectief vetdeeltjes en neutraliseren geuren, waardoor de lucht in je keuken schoon blijft. 

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Gezondheidsvoordelen

Geïntegreerde afzuigsystemen dragen ook bij aan een gezondere leefomgeving door de luchtkwaliteit in de keuken te verbeteren. Koken produceert niet alleen geuren maar ook vluchtige organische stoffen (VOS) en vetdeeltjes die schadelijk kunnen zijn bij langdurige blootstelling. Door deze verontreinigingen direct bij de bron te verwijderen, is er minder risico op gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen en allergieën. Daarnaast helpen ze ook nog eens schimmelvorming te voorkomen door overtollige vochtigheid uit de lucht te halen. 

Onderhoud van een geïntegreerde kookplaat met afzuiging

Het onderhouden is belangrijk voor het behouden van optimale prestaties. Regelmatig schoonmaken van de vetfilters is een eerste stap; deze kunnen meestal eenvoudig in de vaatwasser gereinigd worden. Het vervangen van actieve koolstoffilters zoals de bora filter is eveneens belangrijk om ervoor te zorgen dat geuren effectief blijven worden geneutraliseerd. Sommige modellen geven automatisch aan wanneer het tijd is om filters te vervangen, wat het onderhoud nog eenvoudiger maakt. Het is ook aan te raden om periodiek de ventilatorkanalen te controleren op verstoppingen of ophoping van vuil.

Tips voor het kiezen van de juiste afzuigkookplaat

Bij het kiezen van de juiste kookplaat met geïntegreerde afzuiging zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Allereerst moet je kijken naar de grootte en indeling van je keuken. Grotere keukens kunnen baat hebben bij krachtigere systemen die grotere hoeveelheden lucht kunnen verplaatsen, terwijl kleinere keukens wellicht voldoende hebben aan compactere modellen. Verder is het belangrijk om te letten op het geluidsniveau van de ventilator, vooral als je een open keuken hebt. Ook kan de energie-efficiëntie van het systeem een doorslaggevende factor zijn, zeker als je streeft naar een duurzame levensstijl.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.