Spring naar de content
bron: anp

Een ongelooflijk goed slecht verhaal

Ilja Leonard Pfeijffer over de soap rond Gennaro Sangiuliano, de inmiddels oud-minister van Cultuur van Italië, en zijn minnares Maria Rosaria Boccia. 'In het theater of op film zou dit een slechte tragedie zijn.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Heel Italië is al weken in de ban van de soap opera rond Gennaro Sangiuliano en Maria Rosaria Boccia en de fascinatie voor dit ongelooflijke drama blijft niet tot Italië beperkt. Kranten uit heel de wereld schrijven erover, want het is een te goed verhaal om te verzwijgen en bovendien bevestigt het alle vooroordelen over Italië die buitenlanders zo graag in stand houden. 

Hij was tot afgelopen vrijdag 6 september de minister van Cultuur van Italië in de regering van Giorgia Meloni. Zij is moeilijker te definiëren. Naar eigen zeggen is zij afgestudeerd econome, ondernemer en organisatrice van evenementen. Laten we zeggen dat zij blond is. We zouden haar ook een influencer kunnen noemen, maar wie is dat niet vandaag de dag? Ze leerden elkaar kennen, zij werd zijn minnares, hij beloofde haar een baantje, zijn vrouw saboteerde dat, zij trad naar buiten en hij moest ontslag nemen. Dit is een feite het hele verhaal. Het is het verhaal van een minister die, zoals Arnon Grunberg dat uitdrukte in een van zijn ‘(bijna) geheime voetnoten’, zijn overspel en zijn ministeriële activiteiten niet gescheiden wist te houden. Maar ik zou het verhaal heel anders vertellen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.