Spring naar de content

SF met stroganoffsausje

‘Night Watch’ bewijst dat Russen óók spannende science-fictionfilms kunnen maken. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Erik Spaans

Toen twee jaar geleden twee Russische tienermeisjes de Europese hitlijsten veroverden met een synthetisch discodeuntje, heb ik dat als een bescheiden cultuurschok ervaren. Het hitje onderscheidde zich in niets van de overige wegwerpdeuntjes in de hitparade, en juist daarin school de verrassing. Voor mijn gevoel stond een Rus (of Russin) in de hitparade min of meer gelijk aan een Ghanees die de Elfstedentocht uitrijdt; je wéét dat het mogelijk moet zijn, maar het blijft toch wennen als je er daadwerkelijk mee geconfronteerd wordt. Begrijp me goed: ik heb beslist geen lage dunk van Russische musici, maar op de een of andere manier heb ik de productie van gelikte commerciële popmuziek altijd beschouwd als het exclusieve domein van westerse muzikanten. 

De film Night Watch (Nochoj Dozor) maakt duidelijk dat de Russen zich inmiddels ook op andere terreinen van de amusementsindustrie behoedzaam aan export beginnen te wagen. Night Watch is een hippe SF-thriller vol actiescènes en special effects. En dat genre was tot voor kort het monopolie van westerse (lees: Amerikaanse) filmproducenten. Night Watch werd vorig jaar een enorme hit in de Rusland en inmiddels staan daar alweer twee vervolgfilms op stapel. De Amerikaanse distributeur Fox brengt het eerste deel van dit Russische actiespektakel nu ook in Europa uit. De promotiecampagne richt zich op ruwweg hetzelfde publiek dat naar Amerikaanse actiefilms gaat. En dát is nieuw. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.