Spring naar de content

De man die de seks uit de kast haalde

Vijftig jaar geleden gooide Alfred Kinsey het beeld van de kuise Amerikaan aan gruzelementen. Nu is er een film over het leven van de seksuoloog. ‘Hij is alleen maar controversiëler geworden.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Erik Spaans

Vóór hij bekend zou komen te staan als ‘the Sex Professor’ had Alfred Kinsey er al een respectabele academische carrière op zitten. Vanaf de jaren twintig had hij zich intensief beziggehouden met het bestuderen van de galwesp. Kinsey was gefascineerd geraakt door de fysieke verschillen tussen individuele exemplaren van deze insectensoort en was als een bezetene galwespen gaan verzamelen. Aan het begin van de jaren veertig telde zijn collectie al meer dan een miljoen exemplaren. Vermoedelijk zou hij de twee miljoen ook wel hebben gehaald als hij zijn aandacht niet naar een ander onderzoeksterrein had verlegd. Kinsey was zich steeds meer gaan interesseren voor de seksuele gedragingen van een ander wezen: de mens. Die belangstelling kwam voort uit zijn verbazing over het ontbreken van onderzoeksmateriaal over seks. Het besef dat wetenschappers zich nog nauwelijks op dat terrein hadden gewaagd, vormde de aanleiding om dan zelf maar materiaal te gaan verzamelen.

Hij ging het nieuwe onderzoeksterrein te lijf met dezelfde toewijding die hij aan de dag gelegd had bij het verzamelen van galwespen. Kinsey vond het belangrijk zoveel mogelijk betrouwbaar materiaal bijeen te brengen. Hij stelde daartoe gedetailleerde vragenlijsten op en brak zich het hoofd over de kwestie hoe hij de ondervraagden tot de grootst mogelijke openhartigheid zou kunnen bewegen. Met een kleine kring van medewerkers onderwierp hij in de jaren veertig tienduizenden mannen aan uitgebreide vraaggesprekken over hun seksleven. Het resultaat werd in 1948 wereldkundig gemaakt onder de titel Sexual Behavior in the Human Male.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.