Spring naar de content

Bimbo’s en bachelors

Het moderne ordinaire meisje zegt: ik ben slim, ik ben rijk én ik heb sexappeal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

‘Trouwen is allang geen afscheid van de vrijheid meer,” schreef Beatrijs Ritsema laatst in HP/De Tijd, “dus weg met die liederlijke vrijgezellenfeesten.”

Tja. Dan ga je er dus van uit dat die liederlijke vrijgezellenfeesten nog echt een functie vervullen als rite de passage, en dat lijkt me eerlijk gezegd een beetje naïef. Je kunt ook zeggen: we zijn voor ons lijfsbehoud allang niet meer afhankelijk van een geslaagde oogst, die hoeven we dus niet meer af te smeken bij de goden middels offervuren, dus weg met die kerstbomen. De christelijke ramadan, de zogenaamde ‘vasten’ (ja, dé vasten – vraag me niet waarom), veertig dagen van soberheid en onthouding voorafgaand aan Pasen, een gebruik dat ik als kind nog heb meegemaakt, is ook goeddeels in onbruik geraakt, dus het grote feest aan de vooravond van die periode, het carnaval, kunnen we ook wel afschaffen. Wijnglazen kregen ooit een steel omdat mensen zich weinig wasten en bij het savoureren van fijne wijnen niet gehinderd wilden worden door de onwelriekende geur van hun handen, de hoge hak werd uitgevonden opdat dames over straat konden gaan zonder dat hun voeten in aanraking kwamen met huisvuil en excrementen, enfin, het leven van alledag staat bol van de erfenissen uit het verleden die alleen nog vorm zijn, omdat hun functie oploste in het niets – van atavismen, zoals biologen zoiets noemen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.