Spring naar de content

Trucker hats: working-class cool

Steevast wanneer in een Hollywoodfilm een vrachtwagenchauffeur komt opdraven, draagt hij zo'n buitenmodel baseballpet: gaas van achteren voor de ventilatie, en een hoge, schuimplastic voorkant met een logo van een bestrijdingsmiddel of tractormerk.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Dit is de truckers hat en tot voor kort de belichaming van de foute kledingaccessoire, het exclusieve domein van Amerikaanse boeren en vrachtwagenchauffeurs. Maar zoals dat gaat met alles wat honderd procent uncool is (denk aan de terugkeer van het matje): als je maar lang genoeg wacht, wordt zoiets vanzelf weer hip.

Overgewaaid uit Amerika, is de truckers hat inmiddels ook vast onderdeel van het Nederlandse straatbeeld geworden. Loop op een zaterdagmiddag door de Kalverstraat en je komt er binnen één uur vijf tegen. Toms Skateshop in de Amsterdamse Oude Hoogstraat verkoopt ze tussen de twintig en dertig euro, in alle soorten en maten. Met fraaie graffiti-achtige logo's of namen van 'foute' bands als Kiss of AC/DC. In Amerika moet een truckers hat van het merk Von Dutch tussen de 42 en 85 dollar kosten. Maar dan heb je ook de über-truckers hat, die door sterren als Ashton Kutcher, Kelly Osbourne, Carmen Electra en Justin Timberlake wordt gedragen. In de VS is de trend overigens alweer over zijn hoogtepunt heen: daar ligt de truckers hat nu gewoon bij de GAP en Bloomingdale, zeg maar het Amerikaanse equivalent van C&A en de Bijenkorf.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Onderwerpen