Spring naar de content

De seksuele verwarring van genderbenders

Ze zijn man én vrouw tegelijk - of juist geen van beide. Naast de travestiet en de transseksueel eist nu ook de cross-seksueel zijn plek op in het alternatieve uitgaanscircuit - met alle verwarring van dien. 'We zijn niet zielig.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lukas Keijser

Arianne van der Ven woonde in het Amerikaanse Boston toen ze besloot én als man én als vrouw door het leven te gaan. Tot dan toe was ze een man met een homoseksuele relatie geweest, maar ze besloot voortaan een rok aan te trekken en als een 'zij' naar het werk te gaan. Ook lichamelijk wilde ze de grenzen tussen het mannelijke en het vrouwelijke verkennen. Hormonen gaven haar vrouwelijker vormen en remden de baardgroei. Ook haar gezicht onderging de nodige veranderingen. Ze liet haar haren groeien, epileerde haar wenkbrauwen en onderging een paar gezichtsoperaties - zo werd haar neus verkleind en haar kaak versmald. Maar tot De Operatie zou het bij Arianne nooit komen. Sterker nog: als ze 's avonds thuiskomt, gaat de spijkerbroek weer aan en kruipt Arianne als een 'hij' bij z'n vriend op de bank.

Arianne is een cross-seksueel, ook wel 'genderbender' genoemd: mensen die met zowel vrouwelijke als mannelijke kenmerken door het leven gaan. Dat doen ze bewust, en ze verschillen daarin van herma- frodieten, die met een onduidelijke sekse worden geboren. Plat gezegd vind je genderbenders in alle soorten en maten: vrouwen die mannelijke hormonen slikken om baardgroei en spiervorming te stimuleren, mannen die niet kiezen voor een volledige geslachtsoperatie maar wel borsten nemen, vrouwen die hun borsten juist laten verwijderen maar zich wel zeer vrouwelijk blijven kleden. Dan is er de categorie die halverwege het lange proces naar geslachtsverandering besluit dat ze eigenlijk wel goed in hun vel zitten. En ten slotte zijn er transseksuelen die bedenkingen krijgen en hun borstvergroting ongedaan laten maken en hun baard laten groeien, maar niet weer helemáál van geslacht willen veranderen.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap