Spring naar de content

Algerije’s mislukte revolutie

Algerije heeft alles om rijk en welvarend te zijn. Maar de strijd om de macht tussen de fundamentalistische moslims en het leger in de jaren negentig heeft het land verscheurd. En iedere poging tot modernisering wordt de kop ingedrukt. 'Wil je begrijpen waarom mensen uiteindelijk in de moskee belanden? Ze hebben geen andere plek om naartoe te gaan.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Adam Shatz

Generaal Khaled Nezzar wordt vaak de 'godfather' van Algerije genoemd. Hij maakt deel uit van de groep actieve en gepensioneerde generaals die vanachter de schermen de pouvoir controleert - de militair-financiële 'macht' die het land regeert. Hij woont in Hydra Le Paradou, een fraaie wijk met witte stenen villa's en palmbomen, hoog in de heuvels rondom Algiers, waar vroeger welgestelde Franse colons van het spectaculaire uitzicht genoten. Toen Algerije in 1962 onafhankelijk werd, namen hooggeplaatste leden van het Nationale Bevrijdingsfront, het FLN, hun huizen in bezit. Le Paradou heeft zijn koloniale pracht behouden, en alleen de alomtegenwoordige beveiligingscamera's en politiebureaus verstoren de serene ambiance.

"Als journalisten hier op bezoek komen, kunnen ze niet geloven dat dit Algerije is," zei Nezzar, een grote man die zijn zinnen afwisselt met bulderend gelach. Toen ik begin december in Nezzars reusachtige woonkamer zat, kon ik me hun verbazing wel voorstellen. Zijn huis is gebouwd in een pseudo-koninklijke stijl van Franse grandeur, met marmeren vloeren, oosterse tapijten, sierlijke stoelen en enorme kroonluchters.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap