Spring naar de content
bron: Gabriël Kousbroek

De monding van de waarheid

Lang geleden had G.H.B. in de Verenigde Staten kennis aan schrijvers van de Harlem Renaissance. Dit bracht hem op het idee om literaire avondjes te organiseren voor auteurs uit Suriname en de Nederlandse Antillen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door G.H.B. Hiltermann

Amices, wie schetst mijn verbazing toen ik vernam dat Sylvana Simons haar memoires gaat uitbrengen bij De Arbeiderspers. Ik zag een kiekje voorbijkomen van de ondertekening van het auteurscontract en het voltallige personeel van de AP was opgetrommeld voor de ‘shoot’. Het leek potjandorie wel of de Messias zelve was afgedaald. En verder was er natuurlijk taart van de Hema en werd er geproost met goedkope bubbels uit plastic glaasjes. 

Literair agent Paul Sebes verkocht de rechten na een grote veiling aan De Arbeiderspers en ik neem aan dat het voorschot voor juffrouw Simons astronomisch zal zijn. De vraag is natuurlijk of haar ghostwriter het geduld kan opbrengen om de rit uit te zitten, want ik zie het nog niet gebeuren dat haar memoires volgend jaar zomer verschijnen, zoals beloofd door haar uitgever. Hoe het ook zij: ik kijk vooral uit naar haar dierbare herinneringen aan mijn goede vriend Roland Kahn, want zijn versie van het verhaal heeft hij mij in geuren en kleuren verteld. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.