Spring naar de content

De kloof tussen burger en politiek bestaat niet in Italië

In Genua zijn binnenkort regionale verkiezingen. Geen van de partijen heeft een verkiezingsprogramma geschreven: persoonlijke contacten zijn veel belangrijker dan idealen. 'Via vrienden of via vrienden van vrienden maak je als politicus een afspraak met een zwevende kiezer om een kopje koffie te gaan drinken,' schrijft Ilja Leonard Pfeijffer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

In Genua en in de gehele regio Ligurië, waarvan Genua de hoofdstad is, is heftige verkiezingskoorts uitgebroken. Het is uit de aard van de zaak slechts een regionale uitbraak van democratische hyperactiviteit, die voornamelijk om lokale aangelegenheden draait en die aandacht van mijn dierbare, drukbezette lezers in de Lage Landen nauwelijks waard is, ware het niet dat het leuk is om erover te vertellen. Ik zit er om verschillende redenen met mijn neus bovenop en hoe meer ik te weten kom over het democratische proces in Italië, hoe exotischer het wordt. 

De voorgeschiedenis is als volgt. Nadat de zittende regiopresident, Giovanni Toti, was gearresteerd op verdenking van corruptie en nadat hij maanden later na lang aandringen was afgetreden, werden vervoegde verkiezingen uitgeschreven voor het regionale parlement. Deze zullen op 27 en 28 oktober aanstaande plaatsvinden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen