Spring naar de content
bron: ulysse ellian

Ulysse Ellian: ‘Liever onvrij in een vrij land dan onvrij in een onvrij land’

Ulysse Ellian (36) zit in de Tweede Kamer namens de VVD. Wat leest, ziet en luistert hij in zijn vrije tijd?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Boeken

“Ik ben vernoemd naar Odysseus, niet naar Ulysses van James Joyce, mochten mensen dat soms denken. Ik heb de eerste tien pagina’s van dat boek proberen te lezen, maar ik kwam er niet doorheen. Het verhaal van Odysseus is bekend: hij was koning van het eiland Ithaka, vocht mee met de Grieken tijdens de Trojaanse Oorlog, bedacht de list van het paard van Troje, ging na de oorlog terug naar huis en kwam daar na een moeizame reis pas tien jaar later weer aan. Ik ben geboren in Kabul. Mijn vader (Afshin Ellian, hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en columnist – red.) is voor het Iraanse regime gevlucht naar Afghanistan en heeft daar mijn moeder ontmoet. Mijn vader dacht: ik weet niet of ik ooit nog thuiskom of een thuis vind, maar voor dit kind ga ik een thuis vinden. Dat werd Nederland. Een grappige bijkomstigheid: toen ik mijn vriendin leerde kennen, vertelde ze me de naam van haar middelste zoon: Ilias.

“Ik ben opgegroeid in een huis vol boeken. Ik ben nog van de generatie die niet continu verbonden was met het internet, dus lezen was voor ons in die tijd vaste prik. Van mijn ouders moest ik elke zomervakantie een aantal boeken lezen. Dat deed ik braaf, ik las in die tijd best veel, maar ik moet bekennen dat ik nu nog maar weinig boeken lees. Als advocaat moest ik veel lezen en als politicus lees ik dikke pakketten wetgeving die ik me als justitiewoordvoerder eigen moet maken. Vroeger was lezen voor mij ontspanning, nu associeer ik het met werk. Daarom kijk ik ’s avonds liever een film of serie dan dat ik een boek pak. Het is niet dat ik helemaal niet meer lees. Ik ben net begonnen in het boek van Roberto Saviano over Giovanni Falcone. Falcone was een onderzoeksrechter die een harde strijd voerde tegen de Siciliaanse maffia. In 1992 werd hij door diezelfde maffia vermoord. Ik denk dat ik extra veel bewondering heb voor zijn persoon omdat ik me ook bezighoud met de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.