Spring naar de content
bron: matthias giesen

De fiets als splijtzwam

Tegen de wind in door de sneeuw ploegen op je Fongers-rijwiel – waar de fiets Nederlanders ooit verenigde, is het nu een verlengstuk van je eigen identiteit geworden, en een onderwerp van conflict. Fatbikes versus omafietsen, bakfietsen versus e-bikes. Wie wint de heerschappij over het fietspad?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

We kwamen laatst van de tennisclub en fietsten over de keurige De Savornin Lohmanlaan, toen ons een familie op fatbikes tegemoetkwam. Een man en een vrouw, hij met een kinderzitje voor op de fatbike. Er waren een paar kinderen bij, jongens van een jaar of tien, twaalf, ook op fatbikes. De familie was overwegend in het zwart gekleed. Een soort mini-motorgang in gezinsvorm, leek het. 

De fatbikefamilie en wij keken elkaar in het voorbijgaan een moment te lang aan. In de wederzijdse uitwisseling van blikken lag denk ik geen rechtstreekse afkeuring – je kijkt wel uit – maar meer een besef, in een paar seconden, van de onmetelijke afstand tussen ons en hen. “Je kijkt de kloof in de ogen,” zei ik, een beetje dramatisch, tegen mijn vriend, toen we de fatbikefamilie een twintigtal meters waren gepasseerd.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.