Spring naar de content
bron: anp

It’s the economy, stupid!

Zijn plannen zijn volgens de meeste economen onzinnig, toch heeft Donald Trump op het onderwerp 'economie' veel meer vertrouwen bij de Amerikaanse kiezer dan Kamala Harris. Dat is riskant voor haar, schrijft Jan Kuitenbrouwer in zijn wekelijkse 2024 Campaign Watch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Soms dringt zich een ander thema op de voorgrond, een oorlog, binnenlandse veiligheid, immigratie, maar de meeste nationale verkiezingen worden beslist op het onderwerp economie. Hoewel Donald Trump veel werk maakt van illegale immigratie en Harris veel nadruk legt op voortplantingsvrijheid, is de kans groot dat ook deze verkiezing uiteindelijk om de economie zal gaan. Voor elk thema geldt: liever een verstandige bestuurder dan een hollewaai, maar een groot deel van het Amerikaanse electoraat lijkt te denken dat de economie bij Donald Trump in betere handen is dan bij Kamala Harris. Veel denkwerk ligt hier vermoedelijk niet aan ten grondslag, waarschijnlijk is het eerder het aloude idee dat links voor Sinterklaas speelt en rechts op de kleintjes let. De lagere inkomensgroepen en de sociaal zwakken zijn de voornaamste begunstigden van die linkse sinterklaasspelerij, maar je hoort nooit meer iemand zeggen bij een exitpoll: ‘Ik heb een laag inkomen en weinig bestaanszekerheid, dus hoe sterker de verzorgingsstaat, hoe beter, en daarom heb ik links gestemd.’ Misschien is dat wel de belangrijkste verandering die het neoliberalisme teweeggebracht heeft: lidmaatschap van de lagere klasse is geen bron van zelfbewustheid meer, alleen nog van schaamte. Een stem op links is de erkenning dat je een loser bent. En dus stemt ook de onderklasse op ‘winnaars’partijen.

Er is geen serieuze econoom die meent dat Trump’s plannen voor de economie verstandig zijn. Om Amerikaanse producenten af te schermen wil hij hoge importheffingen instellen. Dat levert de schatkist veel geld op, maar dat zal voor een belangrijk deel gaan naar een belastingverlaging voor de rijken, terwijl die geïmporteerde producten alleen maar duurder worden, want dat soort heffingen worden vrijwel altijd doorberekend aan de consument. Enfin, het is een bekend verhaal langzamerhand en toch denken veel kiezers dat de economie bij een schijnbaar succesvolle zakenman als Trump in beter handen is dan bij een Democraat, die meestal een achtergrond in het openbaar bestuur hebben. De Clintons, Obama, Biden, Harris, allemaal afkomstig uit de overheid. Ambtenaren, potverteerders.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.