Spring naar de content
bron: frank ruiter

Ed Nijpels: ‘We zitten met een extreemrechts rariteitenkabinet’

VVD-coryfee Ed Nijpels (74) draagt zijn partij al 57 jaar een warm hart toe, maar de huidige koers baart de oud-fractievoorzitter en -minister ernstige zorgen. Vooral fractieleider Dilan Yesilgöz krijgt er in dit vraaggesprek stevig van langs. ‘We zijn gewoon de regering in gerommeld, tot en met een volledig parlementair kabinet aan toe.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nathalie Huigsloot

“Ik ga met mijn kinderen naar de presidentsverkiezingen in Amerika,” vertelt VVD-prominent Ed Nijpels, terwijl hij koffie serveert in zijn huis aan de Amsterdamse gracht. Eerder dit jaar heeft hij al wat voorwerk gedaan. “Ik heb drie weken door Amerika gereisd, vooral door Ohio, New York en Pennsylvania. In Butler, Pennsylvania, waar de aanslag op Donald Trump plaatsvond, heb ik rondgekeken om te zien hoe dat in elkaar zat. Ik vond het knap hoe Trump reageerde toen hij in zijn rechteroor werd geschoten. Zijn reactiesnelheid was die van een paratrooper. Joe Biden was niet zo snel weggedoken, laat staan dat hij meteen daarna was opgestaan en strijdvaardig zijn vuist had geheven. Gelukkig was dat heroïsche beeld na de komst van Kamala Harris niet meer relevant. 

“Dat bewijst wel weer hoe afhankelijk je in de politiek bent van toeval. Een politieke carrière hangt vaak van toevalligheden af. Iemand vertrekt onverwacht, en floep, een ander krijgt daardoor een kans. Zo ben ik zelf ook fractievoorzitter van de VVD geworden. Vanuit het niets werd ik ineens door de partijvoorzitter opgeroepen om naar Utrecht te komen. O jee, dacht ik, ik krijg vast op mijn donder omdat ik iets verkeerds heb gezegd. Ik verwachtte dingen te horen als: ‘Je moet voorzichtiger zijn’ en ‘Pas nou op, Ed.’ Maar in plaats daarvan zei de partijvoorzitter: ‘Het is nog vertrouwelijk, maar er is een grote kans dat Hans Wiegel weggaat, en wij hebben als partijtop besloten dat jij hem dan gaat opvolgen.’ Wat?!, dacht ik. Het leek alsof ik in een sprookje was terechtgekomen, zo onwerkelijk voelde het. Ik zal nooit vergeten hoe ik daarna naar mijn ouders reed en zei: ‘Je raadt nimmer wat mij nu is overkomen.’”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.