Spring naar de content
bron: anp

Kamala tart, Donald hapt

Jan Kuitenbrouwer over het debat tussen Kamala Harris en Donald Trump. 'Trump blijft een onderontwikkelde, egomane bullebak.' En wat betreft het format: 'Op zo’n manier debatteren is dansen in een harnas.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

02.00 uur, woensdagochtend. Over een uur begint het eerste en mogelijk laatste televisiedebat tussen Donald Trump en Kamala Harris. Zelden waren de verwachtingen van een politiek televisiedebat hoger gespannen. De media zijn al dagen bezig met vooruitblikken en de hoeveelheid nabeschouwingen en analyses zal nog overstelpender zijn. Een politiek televisiedebat is bedoeld als hulpmiddel om de meest geschikte leider te kiezen, maar doet het dat ook? Het is alsof twee rivalen die de leider van een stam willen zijn op de vuist gaan. De sterkste vuistvechter wint, maar is dat ook de beste stamleider? Zou een potje schaak niet beter zijn? Een duidelijke standaard is er ook niet: vrijwel elk televisiedebat heeft zijn eigen spelregels. Bij dit debat ging het vooral over de vraag of de microfoons permanent open zullen staan of niet, zodat de sprekers elkaar kunnen onderbreken en er een directe woordenwisseling kan ontstaan. Harris heeft veel te winnen bij goede interrupties, Trump veel te verliezen bij slechte. ABC besloot ‘microfoons dicht’. Harris’ team is teleurgesteld, Trump’s team is blij.

02.45 uur. Ik doe een paar voorspellingen. Het wordt saai, ben ik bang. Beide kandidaten zijn extreem gespannen, de race is nek-aan-nek, beiden zullen willen voorkomen om grote fouten te maken. Zij zal zakelijk blijven en haar bijna doodgerepeteerde soundbites oplepelen, Trump doet voor één keer wat zijn team hem al maanden smeekt en blijft in de plooi. Harris gebruikt de mogelijkheid om de kijkers beter kennis met haar te laten maken. Zij zal hem karakteriseren als een has been, een verwarde oude witte man wiens tijd geweest is, hij zal haar dom noemen en van onvoldoende kaliber om bullies als Poetin en Kim Jong-un partij te geven. Zij zal hem aanvallen op zijn onduidelijke abortus-standpunt en zijn gebazel over invoerrechten, hij zal proberen haar af te schilderen als falende immigratie-tsaar, een marxist en een elitefiguur, poserend als middle class.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.