Spring naar de content

Malbec is gemaakt voor vlees

Master of Wine Cees van Casteren was op een wijnproeverij in vleesland Argentinië. 'Hoe dichter we bij het hoofdgerecht komen, hoe robuuster de rode wijn moet zijn.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

Ik proef professioneel en dat betekent dat normaliter alle wijnen uitgespuugd worden. In gezelschap van collega’s valt me daarbij op dat ieder zijn eigen stijl heeft. Variërend van de krachtige, hoge-druk-spuit, de elegante parabool (Manneke Pis) tot aan de zwabberige schenkstijl (inclusief enkele druppeltjes aan het eind). Zelf zit ik tussen de jet- en schenktechniek in, al wordt het naar gelang de proeverij vordert wel wat slordiger.

Esthetisch verantwoord spugen vraagt enige vaardigheid maar waardig spugen tijdens lunch of diner, dat is pas echt moeilijk. Vooral als je je mond vol hebt met vlees zoals ik deze week vaak had in Argentinië. Ga je de proteïne dan samen met de wijn uitspugen of slik je de steak dan toch maar gewoon met de vino door? Op mijn wijnreizen door Bolivia heb ik al eens de eerste techniek geprobeerd, om te ervaren dat de spuugemmer meer aan Hannibal Lecter deed denken dan aan een wijnproeverij. En aangezien Argentijnen nóg meer vlees eten dan Bolivianen, is dat misschien geen goede keuze. De per capita consumptie schijnt hier 83 kilo te zijn, het equivalent van een steak van bijna twee ons per dag per capita. En dat is inclusief kinderen en vrouwen. En de meeste dames in Argentinië die ik tegenkwam, leefden op een dieet van sla, water en sigaretten, dus je kunt voorstellen wat voor industriële hoeveelheden carne de mannen tot zich nemen. Het is zelfs zo dat in echte vleeslanden als Bolivia, Uruguay en Argentinië je varken en lam eet als opwarmertjes voor het echte werk, zoals ook atleten een paar rondjes inlopen voordat ze aan de wedstrijd beginnen. Kip heeft voor de meeste gauchos helemaal niets met vlees te maken en wordt door velen gezien als de vegetarische optie op het menu. Dan is het ook niet erg om een witte wijn te drinken, maar hoe dichter we bij het hoofdgerecht komen, hoe robuuster de rode wijn moet zijn. Om uiteindelijk bij een mooie T-Bone, Ribeye, Prime Rib, Sirloin of Bife Chorizo te genieten van een volle, stevige, sappige Malbec, zoals die van Alpasión, uit Los Chacayes in de Uco vallei ten zuiden van Mendoza.
Want die wijn is gemaakt voor vlees.

Alpasión Malbec, Los Chacayes, Mendoza, 2019
Verkrijgbaar voor €19,50 bij de wijnspeciaalzaak

Proefnotitie: Gekonfijte neus met veel bessen, bramen, vijgen en pruimen. Toets van vanille, toast en mokka. Volle, maar goed uitgelijnde smaak met veel zwart fruit en stevige, maar zachte tannine. En een afdronk die net zo sappig is als het vlees dat hij moet begeleiden.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.