Spring naar de content

Waterzande bouwt toekomstbestendige woningen met Cross-Laminated Timber (CLT)

De bouwsector ontdekt steeds meer duurzame materialen, waaronder ook Cross-Laminated Timber, kortweg CLT. Deze innovatieve bouwmethode wordt de laatste jaren steeds populairder en biedt een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing voor zowel bewoners als bouwers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

In Waterzande omarmen we dit innovatieve materiaal en bouwen we al onze woningen met CLT. ‘Bouwen met CLT is CO2-vriendelijk, snel én toekomstbestendig’, vertelt Ivan Van Den Broeck van CLT-S, onze Belgische partner van deze revolutionaire bouwmethode.

CLT: Massieve houtstructuur met lage milieu-impact

CLT of kruislaaghout bestaat uit kruiselings verlijmde planken van dennenhout. De houten planken worden op elkaar bevestigd en vormen zo een massief geheel. ‘Het is een misvatting dat CLT een vorm is van houtskeletbouw’, begint Ivan. ‘Het is een veel sterker en solider materiaal dat minimaal uitzet of krimpt. Het leent zich bijvoorbeeld perfect tot hoogbouw: hét bewijs van de grote draagkracht van het product.’

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

CO2-neutraal bouwen

CLT is vandaag een van de meest duurzame materialen voor draagconstructies. ‘Bij de productie van staal en beton komt veel CO2 vrij’, licht Ivan toe. CLT doet net het omgekeerde: het slaat CO2 op en houdt het vast in de constructie. Hierdoor wordt CO2-neutraal of zelfs CO2-negatief bouwen steeds realistischer. Bovendien is CLT circulair en herbruikbaar.’

Maar is het kappen van bomen voor hout niet juist contraproductief?  ‘Onze leverancier Stora Enso beheert bossen over heel Europa op de meest duurzame wijze. Dankzij hun PFEC en FSC-label weten we zeker dat er geen roofbouw plaatsvindt. Integendeel: voor elke gekapte boom worden er meerdere teruggeplant. Hoe meer we verbruiken, hoe meer bossen er dus bijkomen.’

Technisch hoogstandje

Naast het duurzaamheidsaspect, biedt CLT ook een aantal technische voordelen. Zo is de bouwtijd beduidend lager dan traditionele bouwmethodes. ‘Dankzij prefabricatie kunnen de CLT-woningen snel en efficiënt worden gebouwd, met minder lawaaihinder en afval op de werf’, legt Ivan uit. Ook op brandveiligheid en isolatiewaarde scoort CLT hoog. ‘De uitstekende thermische isolatie-eigenschappen houden de energiekosten voor verwarming en koeling laag. En dat is vandaag voor veel mensen een belangrijke vereiste.’ Kortom, CLT hoeft niet onder te doen voor de traditionele bouwtechnieken met beton en staal.

Natuurlijke remedie tegen stress

CLT heeft ook een positieve invloed op het welzijn van de bewoners. Ivan: ‘Verschillende onderzoeken bewijzen dat natuurlijke elementen in huis, zoals hout, stress verminderen en de productiviteit verhogen. Deze benadering van bouwen staat vandaag bekend als biophelic design.’ De aanwezigheid van hout draagt ook bij aan een warmere sfeer, wat het wooncomfort ten goede komt. De bewoners van de woningen in Waterzande hebben de keuze om het hout zichtbaar te houden, zonder een extra afwerking met gips. Op die manier kunnen ze genieten van de pure esthetiek en natuurlijke kwaliteiten van dit materiaal.

Zelf ervaren hoe een woning in CLT er uitziet en voelt?

Met CLT zet Waterzande een nieuwe standaard in duurzaam en toekomstbestendig bouwen. Ontdek het zelf tijdens de Open Wervendag in Waterzande op zaterdag 21 september. Kom een kijkje nemen in de woning, beleef het hoge wooncomfort en geniet van het schitterende uitzicht op de Westerschelde. Allen welkom vanaf 11 uur op onze werf!

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.