Spring naar de content
bron: anp

Donald Trump is boring geworden

Donald Trump is boring geworden, merkte Jan Kuitenbrouwer toen hij een volledige speech van de presidentskandidaat bekeek. 'Halverwege beginnen bezoekers weg te lopen. Camera’s registreren gapende gezichten, mensen die verveeld naar een overtrekkend wolkje kijken.' Aflevering 3 van Kuits 2024 Campaignwatch.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

Het is nu zes weken geleden dat Joe Biden zich terugtrok als kandidaat voor een tweede termijn, en Donald Trump is nog steeds op zoek naar het juiste antwoord. Schijnbaar doelloos scharrelt hij door de ring, mompelend, schreeuwend, lukraak zwaaiend met ledematen. Het onoverwinnelijke monster is op een vitaal punt geraakt en zijgt ineen, maakt nog wat ongecoördineerde bewegingen en slaat tegen de grond - dat filmcliché dringt zich op. Maar het is evenzeer een cliché dat de verzetsstrijders juichend de overwinning vieren en niet zien dat het gevelde monster alweer één oog geopend heeft.

De carrière van Donald Trump is een lange, lange reeks dwaasheden. Als één daarvan een normaal mens niet fataal wordt, dan toch zeker nummer twee. Bij Trump lijken ze eerder als een soort serum te werken; elke nieuwe aanval verhoogt zijn immuniteit. Het is alweer tien jaar geleden dat commentatoren van verbijstering op hun stoel zaten te tollen: de ene politieke oerwet na de andere lapte Trump lachend aan zijn laars, en een jaar later trok hij in het Witte Huis. Als hem dat nu weer lukt is dat slechts een voortzetting van dezelfde perverse logica: dat spelregels bedoeld zijn voor mensen die zich eraan houden. Dat wetten werken tot ze niet meer werken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.