Spring naar de content
bron: anp

Omtzigts opmerking over laag geboortecijfer is wel degelijk racistisch

Bevolkingskrimp is niet iets slechts, zoals Pieter Omtzigt deze week beweerde in zijn HJ Schoo-lezing. De wereld is juist gebaat bij minder mensen. Het échte probleem waar hij mee worstelt, al zal hij dat nooit zo benoemen, is dat er te weinig witte mensen bijkomen in ons land, schrijft Ilja Leonard Pfeijffer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Pieter Omtzigt staat niet wijd en zijd bekend om zijn geraffineerde gevoel voor humor. Winston Churchill wel. ‘De democratie is de slechtste regeringsvorm,’ zei hij op 11 november 1947, ‘met uitzondering van alle andere regeringsvormen die zijn uitgeprobeerd.’ Omtzigt citeert deze uitspraak in zijn HJ Schoo-lezing van afgelopen maandag 2 september. Helaas is het een kenmerk van mensen zonder gevoel voor humor dat zij de humor van anderen niet als humor doorzien. En daarom zegt Omtzigt: ‘Democratie is een prachtige vorm van bestuur. Ik werp het verwijt van Churchill dat het een slechte vorm van bestuur is, maar minder slecht dan andere vormen, ver van mij.’ Arme, brave Omtzigt. Hiermee had hij gelijk al aan het begin van zijn prestigieuze Schoo-lezing geïllustreerd waarom de naam van Churchill nog steeds op ieders lippen ligt, terwijl Omtzigt binnen niet al te lange tijd zal zijn vergeten, op een Wikipedia-voetnootje na bij de gevleugelde uitdrukking ‘functie elders’. 

Het verschil tussen de intenties van de uitspraak van Churchill en de manier waarop hij door Omtzigt wordt begrepen illustreert ook nog iets anders. Want Churchills uitspraak is, hoe grappig zij ook is verwoord, in de kern van de zaak bloedserieus. Churchill begreep dat de democratie talloze tekortkomingen kent en dat zij desondanks verreweg te verkiezen is boven de alternatieven. De manier waarop Omtzigt op deze uitspraak reageert, verraadt zijn naïeve positivisme. Hij gelooft daadwerkelijk dat het Nederlandse parlementaire stelsel alle denkbare problemen van alle mensen kan oplossen, als de Tweede Kamer maar zou bestaan uit honderdvijftig klonen van hemzelf. Daarom heeft hij zijn lezing deze titel gegeven: Denken in oplossingen. Een pleidooi voor meer regie en nieuwe ordening. Als alle politici van Nederland nu maar net als hij zouden denken in oplossingen, dan breekt er in Nederland vanzelf een duizendjarig rijk aan van bestaanszekerheid en tevreden parlementaire enquêtecommissies. Niemand hoeft er nog ten prooi te vallen aan een driftbui. Niemand hoeft er uit te zien naar een functie elders. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.