Spring naar de content

Waarom de zomer de beste tijd is om je verwarmingssysteem te checken

Als de zon schijnt en de temperaturen stijgen, staat het onderhoud van jouw verwarmingssysteem waarschijnlijk niet bovenaan je to-do-lijst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Toch is de zomer eigenlijk de perfecte tijd om je cv-ketel en/of warmtepomp een grondige controle te geven. Door proactief onderhoud uit te voeren, zorg je ervoor dat het verwarmingssysteem in topconditie blijft, energie-efficiënt werkt en klaar is om de kou van de winter moeiteloos te trotseren. In dit artikel geven we je 4 redenen waarom de zomer de perfecte tijd hiervoor is.

  1. Voorkom winterse ongemakken

Niets is vervelender dan op een koude winterdag zonder verwarming komen te zitten. Door in de zomer onderhoud te laten uitvoeren, kun je mogelijke problemen met de cv-ketel of warmtepomp vroegtijdig opsporen en verhelpen. Dit verkleint de kans op storingen wanneer je het verwarmingssysteem het hardst nodig hebt.

  1. Betere beschikbaarheid van monteurs

In de wintermaanden hebben installateurs en monteurs het vaak razend druk met noodreparaties. In de zomer is hun agenda meestal minder vol, wat betekent dat je sneller geholpen kunt worden. Bovendien kun je soms profiteren van lagere tarieven, aangezien de vraag naar onderhoudsdiensten lager is.

  1. Verleng de levensduur van je verwarmingssysteem

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je cv-ketel of warmtepomp aanzienlijk. Vervuilde onderdelen, zoals branders of warmtewisselaars, kunnen de efficiëntie van het systeem verminderen en de slijtage versnellen. Door deze onderdelen in de zomer te laten reinigen en controleren, blijft het systeem langer in goede staat.

  1. Verbeterde energie-efficiëntie

Een goed onderhouden verwarmingssysteem werkt efficiënter en verbruikt minder energie. Dit betekent niet alleen een lagere energierekening, maar ook een verminderde CO2-uitstoot. In een tijd waarin duurzaamheid steeds belangrijker wordt, draag je zo gelijk bij aan een milieuvriendelijker huis.

Checklist voor zomeronderhoud

Om ervoor te zorgen dat je cv-ketel en/of warmtepomp klaar zijn voor de winter, kun je de volgende checklist gebruiken:

  • Laat de cv-ketel reinigen

Verwijder stof en vuil uit de ketel en controleer de brander en warmtewisselaar op vervuiling. Controleer de waterdruk van het systeem en vul bij indien nodig. Test de thermostaat om te zorgen dat deze goed functioneert.

  • Controleer de rookgasafvoer

Controleer of de rookgasafvoer niet verstopt is en vrij is van lekkages. Een goed functionerende afvoer is cruciaal voor de veiligheid.

  • Inspecteer de warmtepomp

Reinig de filters van de binnenunit om te zorgen voor een goede luchtstroom. Controleer de buitenunit op vuil en andere dingen die de luchtcirculatie kunnen belemmeren. Laat de koelvloeistofniveaus controleren door een professional.

  • Test de thermostaat

Zorg ervoor dat de thermostaat goed is ingesteld en reageert zoals verwacht.

  • Check de radiatoren en vloerverwarming

Ontlucht de radiatoren indien nodig en controleer op mogelijke lekkages. Bij vloerverwarming: controleer of de pompen en de verdelers nog goed werken.

  • Plan een professionele inspectie

Hoewel je veel zelf kunt doen, is het verstandig om in ieder geval één keer per jaar een gecertificeerde installateur te laten langskomen voor een uitgebreide inspectie en onderhoudsbeurt. Dit zorgt ervoor dat jouw systeem optimaal blijft werken.

Jan Wit – Dé specialist voor advies op maat Jan Wit is de specialist op het gebied van cv-ketels, rookgasafvoer, dakdoorvoer, mechanische ventilatie en alles wat daarbij komt kijken. Kijk voor meer informatie op www.janwit.nl.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.