Spring naar de content

Ongedierte: zo voorkom je dat je ze in huis krijgt

Ongedierte kan grote schade aanrichten die vaak kostbaar is. Is het ongedierte eenmaal in huis, is het vaak lastig om er vanaf te komen, en moet de ongediertebestrijding ingeschakeld worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Het beste is om preventieve maatregelen te treffen, en te voorkomen dat ze zich in je huis vestigen. In dit artikel zullen we enkele voorbeelden van ongedierte bespreken, en wat je kunt doen om te voorkomen dat je ze in huis krijgt. 

Bedwantsen

Bedwantsen komen helaas steeds vaker voor. De afgelopen jaren is het aantal gevallen van bedwantsen aanzienlijk toegenomen. De belangrijkste reden is dat we steeds meer reizen, en de bedwantsen mee naar huis nemen in de koffer. De bedwantsen belanden in koffers en kleding, en volgen je zo mee naar huis waar ze zich vervolgens gaan vermenigvuldigen. Maak er daarom een gewoonte van om de hotelkamer altijd te doorzoeken op sporen van bedwantsen. Verpak kleding preventief in plastic zakken in je koffer, zodat de bedwantsen geen kans krijgen om naar binnen te komen. Neem ook extra plastic zakken mee waar je je vuile was in kunt opbergen. Plaats de koffer en schoenen niet in de buurt van plinten of het bed, maar bewaar ze op een hoge plek, zo ver mogelijk van het bed af. Als je thuiskomt van de reis, is het een goed idee om alle kleding die je tijdens de reis hebt gebruikt op zestig graden te wassen. Kleding die daar niet tegen kan, kun je in plaats daarvan in de vriezer leggen. Ze moeten er dan minimaal drie dagen blijven liggen, en de temperatuur moet minimaal min achttien graden zijn om de bedwantsen uit te doen sterven. Pak de kleding ook nooit uit in de slaapkamer. Stofzuig de koffer grondig. De stofzuigerzak moet dan worden weggegooid in een plastic zak die je stevig vastbindt en vervolgens een paar dagen in de vriezer legt voordat je hem in de vuilnisbak gooit.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Zilvervisjes 

Zilvervisjes zijn een van de meest voorkomende insecten in onze huizen. Ze zijn vooral te vinden in keukens en badkamers, omdat ze een hoge luchtvochtigheid nodig hebben om te gedijen. Door de luchtvochtigheid te beïnvloeden en de woning netjes te houden, kan het aantal verlaagd worden. Het huis schoonmaken is dan ook de beste manier om zilvervisjes weg te houden. Door regelmatig te stofzuigen is er minder kans dat ze voedsel vinden.

Raap kleding, boeken en tijdschriften van de vloer. 

Let ook op nauwe kieren. Zilvervisjes kruipen namelijk graag in kleine kieren, hoeken en gaten. Doorzoek de badkamer, wasruimte en keuken op holtes of scheuren waar de zilvervisjes in gedijen. Indien mogelijk moeten deze worden gedicht, omdat het in scheuren en soortgelijke beschermende plaatsen is waar het vrouwtje haar eieren legt. Door een goed ventilatiesysteem in de badkamer blijft het vocht niet hangen, wat voorkomt dat de ideale omgeving voor zilvervisjes ontstaat. Ze zoeken namelijk een luchtvochtigheid van minimaal zeventig procent. Daarentegen kunnen zilvervisjes zich niet voortplanten als de omgeving te droog of te koud is, dus een lage luchtvochtigheid is een effectieve manier om de populatie laag te houden. 

Boktorren

Huizen die gebouwd zijn met minder resistent hout, zoals spinthout, kunnen gemakkelijk geforceerd worden door de boktor. De larven kunnen enorme schade veroorzaken aan het huis. Op termijn kan dit ertoe leiden dat het hout zijn draagkracht verliest, en de gehele constructie vernield wordt. Het is erg moeilijk om preventieve maatregelen tegen de boktor te treffen. Er bestaan pesticiden die de aanwezigheid van de boktor in huis kunnen voorkomen. Merk je een plek op die aangestaard is, is het het beste om het aangetaste hout onmiddellijk te verbranden. Als de aanvallen grootschaliger van aard zijn, moet er professionele hulp gezocht worden.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.