Spring naar de content
bron: anp

Wat linkse politici gemeen hebben met kunstenaars

Als kunstenaars zich in de politiek mengen, staan ze vrijwel altijd aan de links-progressieve kant, schrijft Jan Kuitenbrouwer in HP's 2024 Campaign Watch. Waarom is er op cultureel vlak zo weinig te beleven op rechtse verkiezingsfeestjes?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

De enige associatie van de Republikeinen in Amerika met muziek die mij te binnen schiet is dat Lee Atwater elektrische gitaar speelde en soms optrad op partijfeestjes. Atwater is een legendarische ratfucker, een politieke klusjesman voor wie geen streek te laag bij de grond was, door de Republikeinen ingezet voor dingen waar zij zelf te deftig voor waren, want dit speelt in de jaren tachtig, toen de Republikeinse partij nog gerund werd door voorname notabelen zoals de familie Bush. Atwater was een kinkel uit het Zuiden, van bescheiden komaf, maar met zijn lepe tactieken was hij dermate effectief als campagneleider voor de Republikeinen dat ze hem beloonden met het partijvoorzitterschap. Daarnaast trad hij op met zijn band, The Upsetters Revue, en speelde met grootheden als B.B. King en Percy Sledge. Ronald Reagan was een filmacteur, geen al te beste, maar verder zijn er weinig dwarsverbanden aan te wijzen tussen de Republikeinse partij en de culturele wereld. O ja, in 2016 steunde Kanye West Donald Trump, maar dat is dan ook de enige grote ster die zich met hem associeert, en intussen stapelen de aanwijzingen zich op dat ‘Ye’ niet helemaal meer spoort.

In 2016 gebruikte Trump bij zijn rally’s een nummer van Neil Young, zonder toestemming. Young stuurde direct zijn advocaten op hem af. Inmiddels heeft een groot aantal muziekartiesten Trump op voorhand verboden hun muziek te gebruiken, waaronder The Rolling Stones, opnieuw Neil Young, Celine Dion, Prince, Rihanna, Adele, Bruce Springsteen, Beyoncé, The Beatles, Aerosmith en Tom Petty. Toen de Trump-campagne vorige week bij een rally Mr. Hero van de Foo Fighters draaide lag er ook direct een cease-and-desist brief op de mat en verklaarde voorman Dave Grohl dat eventuele revenuen naar Kamala Harris gaan. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.