Spring naar de content
bron: anp

De Nationale Politieke Index 2024: de 30 meest actieve Kamerleden

In de Nationale Politieke Index 2024 toont HP/De Tijd de 30 meest actieve Kamerleden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk, Frank van Kooten

Waar houden Tweede Kamerleden zich precies mee bezig in Den Haag? De Nationale Politieke Index brengt het in kaart. Op basis van de drie hoofdtaken – wetgever, controleur van de regering en volksvertegenwoordiger – registreert de NPI met welke activiteiten Kamerleden zich bezighouden. Dat wil zeggen: in de Tweede Kamer. De NPI kijkt niet naar het aantal talkshowoptredens, volgers op Twitter of de uitslagen van populariteitspolls. Hoe belangrijk dit in de politiek ook kan zijn.

Voor de NPI is ieder Kamerlid – van links tot rechts – gelijk en is slechts van belang in welke mate zij zich bezighouden met het échte parlementaire handwerk. Ieder Kamerlid krijgt van de NPI een individuele score, die is gebaseerd op cijfers die de Kamer zelf bijhoudt. Hoeveel wetten bracht een Kamerlid tot stand? Aan hoeveel debatten en commissievergaderingen nam men deel? En hoe is de verhouding tussen ingediende moties en aangenomen moties? 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.