Spring naar de content
bron: matthias giesen

Ziek van gemak

Of het nu gaat om de stofzuigrobot, ChatGPT, e-bikes of flitsbezorgers, in de hedendaagse gemakscultuur worden technologische vondsten massaal omarmd. Maar daarmee gaat ook veel verloren: moeilijkheden horen juist bij de menselijke ervaring. ‘De technologie waarvan we in onze gemakscultuur zo afhankelijk zijn, speelt vooral in op onze nihilistische behoeftes.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Laurens Bluekens

In de veelgeprezen animatiefilm Wall-E, gesitueerd in de 29ste eeuw, heeft de mensheid de aarde na een ecocide verlaten en leeft zij in reusachtige ruimteschepen van de corporatie Buy n Large. Op het eerste gezicht hebben de ruimtebewoners een lekker leventje. Gelegen in zwevende, zichzelf voortbewegende stoelen met ieder zijn eigen holografisch schermpje kunnen ze de hele dag luieren en consumeren wat ze willen. Reclames in felle kleuren sporen daartoe voortdurend aan, robots vliegen af en aan om versnaperingen te brengen en de rotzooi van de bewoners op te ruimen.

Maar als het ruimteschip een stukje kantelt en de bewoners uit hun gerieflijke stoelen kukelen, blijkt de prijs van al dat gemak. De bewoners zijn door het gebrek aan beweging tonnetjerond geworden en niet meer in staat te lopen. Buy n Large moedigt het ook bepaald niet aan dat de bewoners zichzelf overeind helpen. Als een van hen het probeert, lichten er alarmlichten op en snellen er twee robots toe die de persoon opdragen om te wachten op een andere robot die hem op de been kan helpen: ‘Please remain stationary!

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.