Spring naar de content
bron: phil nijhuis

‘Angst is de grootste bron van apathie’

Hoe voer je oppositie in een tijd waarin populisme het debat kleurt en elke aanval als een boemerang bij je terug kan komen? Een driegesprek met fractievoorzitters Rob Jetten (D66), Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Jimmy Dijk (SP), die later aanschuift vanwege een vertraagde trein. ‘Geert Wilders is de grootste pestkop op het schoolplein, maar als iemand hém een keer een duwtje geeft, rent hij huilend naar de juf.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nathalie Huigsloot

Nadat Trump in zijn oor werd geschoten, twitterde Geert Wilders: “De haatretoriek van veel linkse politici en media die rechtse politici als racisten en nazi’s neerzetten is niet zonder consequenties. Ze spelen met vuur.” Wat denken jullie dan?

Mirjam Bikker: “Wilders wordt al heel lang beveiligd en het is vreselijk dat dit nodig is en zijn leven zo beperkt. Ik begrijp dat de aanslag op Trump iets bij hem triggert, maar ik vind dat hij moet oppassen om te doen alsof er maar één groep politici beveiliging nodig heeft, namelijk rechts. Want hij weet heel goed hoe meerdere kabinetsleden in het afgelopen kabinet beveiliging nodig hadden, dat was niet alleen rechts. Het hele klimaat is harder en gepolariseerder. Dit is zo’n moment waarop hij ook een stap naar voren had kunnen zetten en mensen er zo op had kunnen wijzen dat we goed moeten zorgen voor álle volksvertegenwoordigers om een democratie gezond te houden, in plaats van je achterban te legitimeren om zich steeds grover te uiten.”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.