Spring naar de content
bron: anp

Wat komt er na dit kabinet?

Hoe lang houdt het kabinet-Schoof stand, wilde de hoofdredacteur van mij weten. Nu ben ik nooit vies van een potje gokken, maar daar zet ik m’n geld niet op in. Hooguit zijn er een paar scenario’s te schetsen en een poging tot antwoord op de vraag waar de haat jegens de PVV vandaan komt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frans van Deijl

Chaos

Wat had ik graag beweerd dat ik ‘Schoof’ een jaar zou geven, maximaal. Dan kwamen er verkiezingen en werd Wilders, naar eigen zeggen, groter dan ooit en eindelijk minister-president. Overal in het land braken rellen uit, de noodtoestand werd afgekondigd. Willem-Alexander raakte zo in paniek dat hij aftrad, De Telegraaf onthulde dat militairen in een kazerne op de Veluwe een coup beraamden. Actievoerders prikten een gat in de Afsluitdijk en grote delen van het land liepen onder. De regering in Duitsland ontfermde zich om het arme volk in het buurlandje en riep Amersfoort uit tot hoofdstad van het zeventiende Bundesland.

Flauwekul uiteraard, maar soms denk ik dat wij graag wat meer chaos in ons leven zouden willen toelaten. Gewoon, omdat het altijd zo voorspelbaar is, die politiek. Schoof heeft zich bij zijn eerste optreden in de Kamer al een beschaafde kerel betoond, een stoïcijn wiens ego niet zo groot lijkt te zijn dat hij koste wat kost zijn regeringsploeg vier jaar overeind wil houden. Nog wat meer gesar, gezuig en geëtter de komende maanden van die kereltjes van Volt, Denk, D66 en de SP, al dan niet opgepookt door de PVV, en Schoof houdt het voor gezien. Anders dan hij zelf verwacht, wordt Wilders dan niet de grootste, want het volk heeft genoeg van ’m en hij vermoedelijk van het volk, voor wie hij zijn persoonlijke vrijheid heette op te offeren. Moegebeukt kiezen we dan maar weer voor de saaie degelijkheid van partijen als het CDA en misschien ook nog de PvdA, en met het kabinet--Bontenbal keert de rust (en de verveling) terug in de delta.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.