Spring naar de content
bron: shutterstock

De duistere kant van de mens

De evolutie heeft onze soort behept met een oerdrang tot moord en geweld, die sluimert onder onze beschaafde façade.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van Vugt

Heeft u weleens bedacht hoe het zou zijn om iemand om te brengen? Ik wel. En ik ben niet de enige: ruim tachtig procent van de mensen heeft weleens moordfantasieën gehad, blijkt uit internationaal onderzoek. Mensen noemen uiteenlopende redenen voor deze gedachten, van het ombrengen van een overspelige partner tot het doodwensen van een agressieve weggebruiker. Gelukkig blijft het meestal bij fantasieën. Waarom? Willem Elsschot verwoordde het treffend in het bekende gedicht over de frustratie van een stukgelopen huwelijk: ‘Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad/ staan wetten in de weg en praktische bezwaren’.

Voor een nieuwe podcastserie van BNR ben ik, samen met journalist Hans Jaap Melissen, op zoek gegaan naar de duistere kanten van de mens. Hans Jaap heeft als oorlogsverslaggever de gruwelijkste kanten van de wereld gezien, terwijl ik als evolutio-nair psycholoog onderzoek heb gedaan naar de donkere kanten van ons gedrag. Onze zoektocht belicht de complexiteit van de menselijke natuur en toont aan dat er, hoewel de meeste mensen deugen, een duistere kant in ons allen schuilt.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.