Spring naar de content

Diervrije kaas

Mozzarella, Goudse kaas en camembert die smaken naar echte kaas, zonder dat er een levende koe aan te pas komt – met alle voordelen van dien voor dierenwelzijn, natuur en klimaat. Te mooi om waar te zijn? Precisiefermentatie brengt het binnen handbereik. Maar zal het kaas van koemelk ook op grote schaal kunnen vervangen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit

Natuurvlees – de rood-witte Hereford-runderen van de buurman –, vleesvervangers, biologische zuivel: we doen ons best. Vlees is slecht voor de planeet, zeker wanneer dit afkomstig is uit de intensieve veehouderij. Voor het klimaat, voor de voedselvoorziening en voor de natuur – de biodiversiteit en het welzijn van de dieren voorop. Voor zuivel geldt min of meer hetzelfde. Maar vlees en zuivel helemaal schrappen gaat mij te ver. 

Af en toe waag ik een poging. Zoals onlangs na een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde – mijd dit programma, uw leven wordt er niet leuker op! Over het tragische lot van kalveren. Dat in Nederland jaarlijks zo’n 900 duizend (vooral) stierkalveren direct na hun geboorte bij de moeder worden weggehaald en naar kalvermesterijen worden getransporteerd, waar ze, dikwijls zonder veel bewegingsruimte, in zes maanden worden vetgemest voor de slacht. Een koe moet nu eenmaal jaarlijks kalven om melk te kunnen blijven geven.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.