Spring naar de content
bron: anp

22 miljoen Nederlanders?

Onlangs verwelkomde Nederland zijn 18 miljoenste inwoner. De bevolking neemt snel toe, voornamelijk door immigratie. Dat is goed voor de economische groei, maar vergroot de druk op de woningmarkt, de natuur, vervoer en andere voorzieningen. Moet de rem erop, en zo ja, hoe?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Bert Nijmeijer

Juni en juli zijn traditioneel slappe maanden, maar in augustus, september en oktober begint het weer. Dan komen tienduizenden nieuwe Nederlanders naar ons land. Ze komen overal vandaan en om allerlei redenen. Om hier te komen werken, studeren of eerst nog eens wat rond te kijken. Omdat ze in het land van herkomst hun leven niet zeker waren of om zich bij hun familie te voegen. Op de een of andere manier is de immigranten ter ore gekomen dat Nederland een mooi en veilig land is waar je, met een beetje geluk en de nodige inspanning, een mooie toekomst wacht. 

Op 15 augustus sprong de Bevolkingsteller van het CBS van 17.999.999 naar 18.000.000. De 18 miljoenste kreeg geen bloemen of een ander leuk prijsje. Iemand aanwijzen gaat niet, de bevolkingsteller geeft een schatting van het aantal inwoners op dit moment, schrijft het CBS met nadruk. Het passeren van de grens van 17 en 16 miljoen geschiedde eerder ook al zonder ceremonieel. Even later sprong de teller op 18.000.001 en was het heuglijke feit alweer geschiedenis. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.