Spring naar de content
bron: ANP

De memoires van Suzi Ronson, de kapster van Mr Jones

Arjan Peters las het nieuwe boek over David Bowie, geschreven door zijn voormalige kapster en styliste Suzi Ronson. 'Ze maakt zichzelf niet belangrijker dan ze was, noch poetst ze haar aandeel weg.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arjan Peters

Aan het begin van de jaren zeventig werkt in de Londense wijk Beckenham een gewoon Engels meisje, Suzi Fussey, als kapster. En wat is er normaler dan dat ze op zekere dag een mevrouw Margaret Jones moet knippen? Die is tevreden over het resultaat en blijft komen, maar stuurt ook Angie, de vriendin van haar artistieke zoon David, naar de kapster. En even daarna krijgt Suzi ook David in haar stoel.

Het is geen schokkende opening van een memoir. Maar juist het ontbreken van pretenties en grote woorden verhoogt de suggestie dat de herinneringen die kapster Suzi Ronson ruim een halve eeuw later te boek heeft gesteld, authentiek zijn. In het Engels heeft ze het boek de titel gegeven van de Amy Winehouse-hit Me and Mr Jones (die weer naar de oude soul-hit Me and Mrs Jones verwijst), maar in de Nederlandse vertaling is de doodgewoonheid direct verruild voor de onthulling van de identiteit van de jongeheer Jones: Bowie en ik.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen