Spring naar de content
bron: ANP

Help, mijn naaste gelooft in complotten!

Vanwege totaal uiteenlopende wereldbeelden heeft de familie van Ilja Leonard Pfeijffer besloten maatschappelijke discussies voortaan uit de weg te gaan. 'De hoop om de anderen te kunnen overtuigen met een gedegen analyse van de feiten heb ik al opgegeven, want zij hebben andere feiten die zij tegenover mijn feiten stellen.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Ik heb er geloof ik al eens eerder over geschreven en helaas mag ik er zo goed als zeker van zijn dat zich nog vele aanleidingen zullen voordoen om er wederom over te schrijven. Hoe zal ik de kwestie vandaag onder woorden brengen? Eerder heb ik deze samengevat door te stellen dat wij een complotdenker in de familie hebben. Maar ik zou het nu wellicht anders formuleren, want dat woord klinkt te exotisch, terwijl datgene wat mij het meeste zorgen baart nu juist de schijnbare redelijkheid is van zijn opvattingen. Hoewel hij wel een keer in algemene, cultuurhistorische zin is begonnen over demonen, gelooft hij volgens mij nog niet dat onze wereldleiders reptielen zijn en bij mijn weten is hij nog steeds van opvatting dat de aarde rond is. 

Laat ik zeggen dat hij Elon Musk beschouwt als een genie en als een voorvechter van het vrije woord. Laat ik hem verder karakteriseren door op te merken dat hij er volledig van is overtuigd dat de oorlog in Oekraïne de schuld is van de Verenigde Staten, die de parlementsverkiezingen van 2019 in dat land hebben gemanipuleerd, een komiek als hun marionet aan het hoofd van de regering hebben gesteld en Rusland hebben geprovoceerd met het doel om een wereldoorlog uit te lokken ten bate van de Amerikaanse wapenindustrie. Uiteraard is hij fel tegenstander van de Europese Unie, in zoverre zij zich opstelt als kritiekloze schoothond van de Verenigde Staten, en met name, om redenen die ik niet geheel kan doorgronden, van Ursula von der Leyen. Hij deelt ook steeds vaker filmpjes in de familieappgroep waaruit zou blijken dat de LGBTQ+-lobby actief bezig is onze traditionele waarden te ondergraven. Hij bewondert Poetin en zou op Trump stemmen als hij stemrecht had in de Verenigde Staten. Het is niet moeilijk te reconstrueren in welke fabeltjesfuik hij terecht is gekomen en welke influencers hij volgt op X. Verder is hij een lieve, intelligente en redelijke jongen. U kent hem niet, maar waarschijnlijk kent u andere mensen die aan deze beschrijving voldoen. Misschien bent u zelf zo iemand. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.