Spring naar de content

Als overbieden niet lukt?

Hoger bieden is de norm om een huis te kunnen kopen. Hoeveel moet je bod hoger zijn dan de vraagprijs? Deze vraag heeft uiteraard te maken met de regio en je maximale hypotheek, en hier gaat het vaak fout. Overbieden wordt lastig als je hoger biedt dan de taxatiewaarde. Aangezien de hypotheek nooit hoger mag worden dan de taxatiewaarde, moet je begrijpen dat elk hoger bod dan de taxatie met eigen geld betaald moet worden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Voorbeeld van berekening hoeveel je moet overbieden

Ed uit Rhenen kocht een woning in Utrecht welke een vraagprijs had van €595.000,-. In Utrecht is het vaak zo dat het bedrag dat je hoger biedt bijna parallel loopt met de taxatiewaarde. Wanneer je dus €100.000,- meer biedt, gaat de waarde van het huis vaak met hetzelfde bedrag omhoog.

Ed heeft €744.000,- geboden op de woning. De taxatie bedroeg achteraf €730.000,-. Dat betekent dat Ed weinig eigen geld nodig had, omdat de taxatie zo hoog mee klom met het bod. Uiteraard paste de hypotheek op het inkomen. Ga je hoger bieden op een woning, zorg dan dat je een hypotheekadviseur uitzoekt die tevens makelaar is. Kijk eens op de website hoeveeloverbieden.nl − deze mensen hebben de benodigde expertise in huis.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Let op, elke regio is anders. In een verkopersmarkt zijn de woningprijzen hoger en zul je meer moeten overbieden. Op een kopersmarkt is er veel aanbod en kun je afdingen. Vaak worden woningen dan onder de vraagprijs verkocht. In de regio Utrecht, Amsterdam en Eindhoven moet je vaker een hoger bod doen dan in de rest van het land.

Hoe weet ik vooraf de taxatiewaarde?

Neem je een hypotheekadviseur die tevens aankoop- en/of verkoopmakelaar is, dan kan diegene jou goed adviseren. Een indicatie van de taxatiewaarde is met name belangrijk voor starters op de woningmarkt. Doorstromers hebben overwaarde en kunnen deze gebruiken als er te veel is geboden ten opzichte van de marktwaarde. Starters moeten alles met eigen geld doen. Een foutje van €30.000,- in taxatie betekent €30.000,- eigen geld meenemen.

Bieden zonder voorwaarden als overbieden niet lukt

Zelfs hoger bieden dan de vraagprijs is al bijna niet meer zaligmakend. De combinatie van een hoger bod, maar zonder voorbehoud van financiering, is de enige mogelijkheid om nog een woning te kopen. Bieden zonder financieringsvoorbehoud kan tegenwoordig ook zonder risico. Lexwonen.nl heeft een verzekering die de risico’s afdekt als de hypotheek niet doorgaat. 

Verkopers van huizen willen zekerheid en méér geld zien. Beiden is mogelijk zonder risico. Steeds vaker worden huizen gekocht zonder financieringsvoorbehoud. Wil je dus een kans hebben, zoek dan een adviseur die zowel aankoop en verkoop van woningen doet alsmede de financiering.

Als huizen te duur voor u zijn?

Steeds vaker gebeurt het dat woningen gewoon te duur zijn voor startende woningkopers. Weet dat het steeds vaker gebeurt dat familie en/of vrienden een huis kopen tot vier personen. Met vier personen is er veel meer inkomen en kun je dus meer lenen. Een hypotheek met vier personen is de oplossing tegen de hoge woningprijzen. Met vier keer een modaal inkomen kun je ongeveer één miljoen euro hypotheek krijgen. Uiteraard is dit afhankelijk van de persoonlijke situatie van de kopers.

Met ouders een huis kopen betekent dat er ook veel meer spaargeld is om te overbieden. Gaat u met meerderen een woning kopen, onthoud goed dat iedereen onder één dak moet wonen en ingeschreven moet staan op dat adres. Gaat iemand de woning verlaten, dan moet de woning meestal verkocht worden. Overwaarde wordt dan verdeeld en eenieder gaat zijn of haar eigen gang.

Hoeveel overbieden in de toekomst

Te veel bieden is maar betrekkelijk. Als je ziet hoeveel je aan huur betaalt en dus weggooit dan heb je dat geld zo weer terugverdiend. Met huren spek je de verhuurder die ook nog eens elk kwartaal een waardestijging heeft van zijn verhuurde woning. Als dank daarvoor betalen huurders jaarlijks ook nog meer huur. Per 1 januari 2027 gaat de nieuwe box 3 wetgeving in. Hopelijk kan deze wet ervoor zorgen dat kopers en verhuurders meer rust brengen op de woningmarkt. 

Worden andere bestemmingsplannen omgeturnd tot woonbestemming zodat er meer woningen komen, dan zal de woningmarkt in rustiger vaarwater komen. Zoek regelmatig via Google naar wijzigingen op de woningmarkt. Wellicht dat overbieden in de toekomst niet meer nodig is. Zoek de juiste allround adviseur die u kan helpen.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.