Spring naar de content
bron: anp

Engelse toestanden? Straks hebben wij die rellen ook

Avond aan avond zien we hoe relschoppers het Verenigd Koninkrijk richting burgeroorlog duwen. In Nederland zal het wel rustig blijven, is de hoop. Maar daarin zouden we ons weleens lelijk kunnen vergissen, schrijft Willem Pekelder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

Op een paar maandjes na zitten we straks een jaar zonder effectief landbestuur. Reken maar uit: op 23 november waren er verkiezingen, pas op 2 juli werd het nieuwe kabinet-Schoof beëdigd. Maar ook Schoof heeft nog nauwelijks iets gedaan. Want direct na het redelijk bizar verlopen debat over de regeringsverklaring ging Den Haag op reces. Ze komen pas in september terug. 

Ondertussen woeden in Engeland brisante rellen die dreigen uit te lopen op een burgeroorlog. En dat alles op basis van een leugen. Een asielzoeker zou vorige week drie meisjes hebben doodgestoken in Southport. Maar het was geen asielzoeker die dit misdrijf beging. Voor extreemrechtse vandalen evenwel is dat geen beletsel om massaal moskeeën en asielhotels te bestormen.

Je zou toch hopen op een kabinet dat Nederland een beetje ‘oorlogsklaar’ maakt, want ook bij ons kan de boel zomaar exploderen. Ook wij hebben sociale media die vol staan met leugens, complottheorieën en nepnieuws. Waartoe die giftige mix kan leiden, bleek in 2021 toen het avondklokgeweld als een orgie door onze steden raasde.

Onbenulligen als Annabel Nanninga (JA21) mogen dan aan Powned hebben verklaard dat het bij ons zo’n vaart niet zal lopen, in het buitenland weet men wel béter. De Italianen bijvoorbeeld zullen niet snel vergeten hoe Feyenoord-hooligans in 2015 de politie van Rome attaqueerden en de pas gerestaureerde Barcaccia-fontein aldaar aan gort sloegen. Niets nieuws onder de zon. Nederlanders staan al sinds jaar en dag bekend om hun niet al te fraaie omgangsvormen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Kies een abonnement

Roversbendes gaan schreeuwend en tierend over straat, onderwijl agenten en zwarten molesterend. Wat is er in hemelsnaam gebeurd met het land van de stiff upper lip?

Engelsen van oudsher wel. Hoffelijkheid, beleefdheid en zelfbeheersing behoorden in de natie overzee eeuwenlang tot de cocktail van wellevendheid. Maar kijk nú. Roversbendes gaan schreeuwend en tierend over straat, onderwijl agenten en zwarten molesterend. Wat is er in hemelsnaam gebeurd met het land van de stiff upper lip?

Grofweg worden er twee verklaringen gegeven. De eerste: armoede, achterstand en werkloosheid. Een Engelse professor zei deze week nog tegen de VRT dat sociaal-economische omstandigheden, naast weerzin tegen migranten, een belangrijke oorzaak zijn van de ongeregeldheden.

Ook bij Nederlandse media gaat die interpretatie er doorgaans in als koek. Zo beweerden het Journaal en Nieuwsuur bij de vorige geweldsexplosie in Engeland, die van 2011, dat ongelijkheid en sociale uitsluiting eraan ten grondslag lagen 

Hoe anders luidde destijds de analyse van de BBC. ‘Je krijgt toch geen banen door winkels te beroven?! Het is allemaal hebzucht en criminaliteit’, beet een verslaggever in Manchester de relschoppers toe. Gelijk had hij. Het is een drogreden dat armoede automatisch leidt tot criminaliteit. Gelukkig weten veel mensen zich ook in armoede netjes te gedragen.

Nee, het bederf zit veel dieper. Het is begonnen in de jaren zestig, toen alle tot dan toe overgeleverde tradities en sociaal-culturele verworvenheden overboord moesten. Dat leverde veel nieuwe vrijheden op, dat klopt, maar niet iedereen kon daarmee overweg. 

Premier Schoof, kom uit uw hangmat, en ga ons beschermen.

Mensen met enige opleiding en/of innerlijke beschaving namen hun toevlucht tot kunst, literatuur, muziek of in het ergste geval tot chronisch genieten. Maar de onderklasse zag dikwijls geen kans het leven geheel naar eigen inzicht in te richten. Stuurloosheid en nihilistische leegheid waren het gevolg. 

Dát zijn de mensen die je brandschattend de Engelse steden ziet afstropen. Ze zijn wreed en gewelddadig, niet omdat ‘een asielzoeker drie meisjes zou hebben vermoord.’ Nee, ze zijn wreed en gewelddadig omdat ze wreed en gewelddadig wíllen zijn. En dat het liefst tegen vluchtelingen en andere zwakkeren.

Ook Nederland zit vol van dit soort lieden. Daarom, premier Schoof, kom uit uw hangmat, en ga ons beschermen.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.