Spring naar de content
bron: anp

De verworpenen der aarde kunnen de tering krijgen

Big Tech heeft de afgelopen twintig jaar een extreme machtspositie opgebouwd in de Verenigde Staten. Multi-miljardairs als Peter Thiel en Elon Musk doen er alles aan om Donald Trump weer in het Witte Huis te krijgen. Wat ze daarmee beogen: een einde aan de politiek als zodanig, alle macht aan het kapitaal en de markt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

In Silicon Valley bestaat zoiets als de PayPal Maffia. Eind jaren negentig ontwikkelde een aantal uiterst slimme jonge ICT'ers een systeem om betalingen via het internet te vereenvoudigen. Zij zagen dat brick-and-mortar winkels steeds meer verdrongen zouden worden door webshops, waarbij de betaalprocedure nog uiterst inefficiënt verliep. Zij noemden de service PayPal, hun verwachting kwam uit, PayPal werd marktleider in webtransacties, het bedrijf groeide stormachtig en de oprichters werden steen- en steenrijk.

De pioniers van het internet waren vaak echte jaren-zestig liberals met progressieve ideeën en een dito levensstijl. De Declaration Of Independence Of Cyberspace, de ‘grondwet’ van het internet, werd geschreven door John-Perry Barlow, tekstdichter van de Grateful Dead, de alternatiefste (lees: stonedste) rockband die Amerika gekend heeft. Apple gebruikte een tijdje de regenboogvlag als achtergrond voor z’n logo en koketteerde in z'n marketing zwaar met 'anders zijn'. Deze pioniers zagen computertechnologie als een middel om de geest te verruimen en echte democratie te verwezenlijken. Maar er streek nog een andere bloedgroep neer in Silicon Valley: die lazen niet Aldous Huxley en William Burroughs, maar de boeken van Ayn Rand, filosofe van het ‘rationeel egoïsme’, waarbij de wereld gemaakt wordt door visionaire ondernemers en zaken als democratie en de overheid alleen maar in de weg zitten. Radicale libertariërs, met als missie: totale individuele vrijheid, disruptie van het bestaande systeem. Techno-anarchisten. Tot die stroming behoorden de oprichters van PayPal, onder wie Elon Musk en Peter Thiel. Zij waren uit op een financiële machtspositie buiten het archaïsche bankwezen om, en met PayPal kregen ze het voor elkaar. Cryptovaluta zijn ook een typisch voortbrengsel van deze school: een virtuele muntsoort zonder overheid.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.