Spring naar de content

Verplichte milieustickers in Frankrijk

Met de introductie van milieustickers in Frankrijk is het belangrijk om te begrijpen wat dit voor jou als bestuurder betekent. De Crit’Air sticker, zoals deze officieel heet, is verplicht in de meeste grote Franse steden. Deze maatregel is ingevoerd om de uitstoot van voertuigen te reguleren en de luchtkwaliteit te verbeteren. De sticker geeft het vervuilingsniveau van jouw voertuig aan en bepaalt of je bepaalde milieuzones mag betreden. Sinds dit jaar is de sticker ook verplicht op de ring van Parijs en Lyon. Dit betekent dat je zonder geldige sticker niet langer met je auto of motorfiets door deze zones mag rijden. Wegenvignetten.nl biedt een makkelijke manier om deze stickers online te bestellen, waarbij je binnen 48 uur een tijdelijk digitaal certificaat ontvangt, terwijl je wacht op de fysieke sticker die maximaal 30 dagen kan duren om te arriveren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

De impact op het rijden in Parijs en Lyon

Parijs en Lyon hebben enkele van de strengste milieuregels in Frankrijk. Naast de binnenstad is nu ook de ringweg rond deze steden een milieuzone geworden. Dit betekent dat voertuigen zonder geldige Crit’Air sticker zware boetes riskeren als ze deze zones betreden. De boetes variëren van minimaal €68 voor auto’s en motorfietsen tot €135 voor vrachtwagens en bussen. Deze boetes kunnen oplopen tot respectievelijk €180 en €375 als ze niet op tijd worden betaald.

Wegenvignetten.nl raadt aan om ruim van tevoren een Crit’Air sticker te bestellen als je van plan bent om door deze steden te rijden. Het proces is eenvoudig: selecteer het type voertuig, voer het kenteken in, voeg je adresgegevens toe en voltooi de betaling via iDeal, Creditcard of PayPal. Je ontvangt binnen 48 uur een tijdelijk certificaat dat je kunt gebruiken totdat de fysieke sticker aankomt.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Oudere voertuigen van voor 2006

Een belangrijke wijziging die bestuurders moeten kennen, is dat oudere diesels en zelfs benzinevoertuigen van vóór 2006 niet langer zijn toegestaan op de ringwegen van Parijs en Lyon. Dit betekent dat veel oudere voertuigen simpelweg niet meer door deze zones mogen rijden, ongeacht hun staat of onderhoud.

Alternatieven voor oudere auto’s

Voor bezitters van oudere voertuigen zijn er enkele alternatieven. Eén optie is om over te stappen op een nieuwere, schonere auto die voldoet aan de vereisten voor een Crit’Air sticker. Elektrische voertuigen en hybride auto’s zijn bijvoorbeeld geschikt voor de hoogste categorieën (0 en 1), wat betekent dat ze toegang hebben tot alle milieuzones. Een andere optie is het gebruik van het openbaar vervoer of carpooldiensten wanneer je naar de binnenstad of ringwegen moet reizen. Dit kan niet alleen helpen om boetes te vermijden, maar draagt ook bij aan een betere luchtkwaliteit en minder verkeersopstoppingen in drukke stedelijke gebieden.

Hoe bereid je je voor op een milieuzone?

Het voorbereiden op het betreden van een milieuzone begint met het controleren of jouw voertuig een Crit’Air sticker nodig heeft. Op Wegenvignetten.nl kun je eenvoudig nagaan welke categorie jouw voertuig valt door de officiële website certificat-air.gouv.fr te raadplegen. Vervolgens kun je jouw sticker online bestellen via Wegenvignetten.nl om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de lokale regelgeving. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt, zoals het kentekenbewijs en eventuele emissiecertificaten, voordat je jouw bestelling plaatst. Na voltooiing van de bestelling ontvang je binnen 48 uur een tijdelijk digitaal certificaat dat je kunt gebruiken totdat de fysieke sticker arriveert.

De toekomst van milieustickers in Europa

Milieustickers worden steeds vaker ingezet in Europese steden als middel om luchtvervuiling tegen te gaan en de gezondheid van inwoners te beschermen. Het succes van de Crit’Air sticker in Frankrijk heeft andere landen geïnspireerd om vergelijkbare maatregelen te overwegen of te implementeren. Het is waarschijnlijk dat we in de komende jaren meer milieuzones zullen zien verschijnen in verschillende Europese steden. Als bestuurder is het belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen en ervoor te zorgen dat je voertuig voldoet aan de eisen van elke nieuwe milieuzone die wordt ingesteld. Door proactief te handelen en tijdig een Crit’Air sticker aan te schaffen, kun je boetes vermijden en bijdragen aan een schonere leefomgeving.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.