Spring naar de content
bron: ANP

Massatoerisme zit zichzelf in de weg

Ilja Leonard Pfeijffer acht de kans aanwezig dat zich binnenkort een kentering zal voordoen in het massatoerisme in zijn woonland Italië. 'Omdat er geen enkele vorm van beleid is geweest om toerisme te reguleren en in te dammen, is er nu zoveel toerisme dat Italië ervan is opgewarmd tot temperaturen die het toerisme onmogelijk gaan maken.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ilja Leonard Pfeijffer

Ooit heb ik, zoals sommigen misschien weten, een hele roman gewijd aan de funeste gevolgen van het massatoerisme, waarbij ik mij gretig had laten inspireren door de ontwikkelingen in Italië, waarvan ik vrijwel dagelijks getuige ben. Hoewel mijn roman in de Lage Landen misschien enig effect heeft gesorteerd, niet in die zin dat Nederlanders en Belgen erdoor minder op vakantie zijn gegaan, maar dan toch wel in die zin dat ik hun vakantie een klein beetje heb verpest, is het in Italië sindsdien alleen maar erger geworden. Na de pandemie, die aantoonde dat alles anders kan zijn als we maar willen, heeft het toerisme in Italië een ongekende explosie doorgemaakt. Ik zie het zelfs in mijn woonplaats Genua, die nooit echt een toeristische trekpleister was, maar die vooral sinds het einde van de pandemie elk jaar toeristischer wordt, met alle voorspelbare gevolgen van dien: woningen in het historische centrum worden massaal onttrokken aan hun functie van huisvesting om plaats te bieden aan B&B’s. Voor een Genuees is het zo goed als onmogelijk geworden om een appartement te huren. Goede winkels verdwijnen om plaats te maken voor verkooppunten van likijs en pesto. Et cetera. Wat nog erger is, is dat er in Italië geen enkel debat over is. Iedereen beschouwt het toerisme nog steeds als de toverstaf waarmee een kwakkelende economie uit het slop kan worden getrokken. Hoewel mijn roman vrijwel onmiddellijk na verschijnen in het Italiaans is vertaald en uitgegeven, heeft hij hier geen enkele effect gesorteerd.

Juli en augustus zijn de maanden geworden waarin Italianen nauwelijks nog buiten komen

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.