Spring naar de content
bron: ANP

Een inkijkje in de levens van de deplorables

Jan Kuitenbrouwer las het boek Hillbilly Elegy van J.D. Vance, Trumps running mate tijdens de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen. 'Na lezing begrijp ik het succes van dit boek als egodocument, maar veel meer dan dat is het niet. De politieke relevantie ervan ontgaat mij eerlijk gezegd totaal.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Kuitenbrouwer

In de pakweg tien jaar dat hij nu politiek actief is, was er één moment waarop Donald Trump iets van echte politieke verontwaardiging liet zien. Hij was op campagnebezoek geweest in een streek in het Oosten van de VS die ook de rustbelt genoemd wordt. Misschien was het wel Montgomery, Ohio, bijgenaamd The Overdose Capital van Amerika.

Net als in onze Mijnstreek, de Borinage in België en het Ruhrgebied in Duitsland was daar ooit veel zware industrie. Mijnen, hoogovens, smederijen, machinefabrieken. Groei, werkgelegenheid, welvaart. De wereldeconomie veranderde, de vraag viel weg, de bedrijven sloten. Wat rest is een spooklandschap van verlaten gebouwen, wegroestende installaties, armoede, criminaliteit, misere.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.