Spring naar de content

Hoe kun je op een verstandige manier omgaan met je salaris?

De meeste mensen werken in loondienst en krijgen dus iedere maand op een vast moment hun salaris gestort.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Nu gaat een groot deel van dit geld naar onze vaste lasten, zoals de huur of hypotheek, energie, boodschappen, verzekeringen en ook eventueel de auto, maar blijft er ook een deel over dat we ‘vrij besteedbaar’ noemen. Dit geld wordt gebruikt voor het kopen van kleding, een hapje eten en het doen van leuke dingen. Juist dit deel van het geld is belangrijk om kritisch naar te kijken, aangezien een groot deel van de mensen vaak aan het einde van de maand zuiniger moet doen, omdat het geld bijna of zelfs volledig op is. Daarom willen wij je graag een aantal tips geven, zodat je op een verstandige manier kunt omgaan met je salaris en je geld in het algemeen.

Houd controle over je uitgaven

We weten allemaal wat er iedere maand binnenkomt, dit bedrag is een stuk lastiger om te verhogen, mits je natuurlijk de mogelijkheid hebt om extra te werken. Omdat dit voor de meesten geen optie is, willen we ons vooral focussen op het onder controle houden van de uitgaven. Wat we namelijk vaak zien, is dat er een hele hoop te besparen is op zowel de vaste lasten als de uitgaven die eigenlijk onnodig zijn. Waar we ons vaak niet zo mee bezighouden, zijn de bedragen onder de 10 euro, maar tel deze iedere maand eens bij elkaar op? Stel dat je dit niet meer doet en dit geld investeert in crypto, dan is de kans dat je op lange termijn een mooie pot met geld opgebouwd hebt, een stuk groter. Begin met het noteren van al je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Categoriseer je uitgaven en bepaal hoeveel je wilt besteden aan elk onderdeel, zoals wonen, boodschappen, vervoer en leuke dingen zoals uit eten.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Maak slimme keuzes

Naast budgetteren is besparen natuurlijk de volgende stap om slim om te gaan met je geld. Kijk kritisch naar je uitgavenpatroon en zoek naar mogelijkheden om te bezuinigen. Kun je bijvoorbeeld besparen op je energierekening? Zijn er abonnementen die je kunt opzeggen of verlagen? Vergelijk prijzen voordat je iets koopt en denk ook eens na over tweedehands of goedkopere alternatieven. Door bewuste keuzes te maken, kun je geld besparen en dit geld bijvoorbeeld gebruiken om te beleggen in aandelen of crypto. Voor wie het bitcoin nieuws volgt, kan het ook vast niet zijn ontgaan dat we met elkaar steeds vaker de keuze maken om te beleggen en dat is niet zonder reden.

Plan voor de toekomst

We hebben het al even genoemd, maar op het moment dat je geld overhoudt, heb je twee keuzes. Het eerste is het geld op je spaarrekening zetten en het tweede is het geld investeren in aandelen, crypto of andere vormen van beleggen. Belangrijk is vooral om eerst te zorgen voor een buffer op de spaarrekening en daarna te kijken naar eventueel wat aandelen. Je zult zien dat wanneer je dit de komende maanden en zelfs jaren blijft doen, je voor je het weet een mooie spaarrekening hebt.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.