Spring naar de content

Een vooruitblik op de woontrends voor 2025

Het eerste half jaar van 2024 zit er alweer op, dus tijd om vast vooruit te kijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Welke woontrends gaan we zien in 2025? We hebben er een aantal voor je uitgezocht. Een ding is zeker, duurzaamheid is en blijft nog altijd een trend. 

Duurzaamheid en natuurlijke materialen

Duurzaamheid blijft ook in de interieurwereld een centraal thema. In 2025 zien we een sterke voorkeur voor natuurlijke en gerecyclede materialen. Hout, bamboe en kurk worden veel gebruikt in meubels en accessoires. Deze materialen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar stralen ook een warme, natuurlijke sfeer uit. Daarnaast is er steeds meer belangstelling voor lokale en ambachtelijke producten die een verhaal en karakter aan je interieur geven.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Slimme technologie

Technologie integreert steeds meer in ons interieurontwerp. Slimme huizen met geavanceerde systemen worden steeds gebruikelijker. Deze systemen automatiseren verlichting, verwarming, beveiliging en entertainment en bedien je vaak met je smartphone. Denk aan slimme spiegels die je helpen bij je ochtendroutine, de verwarming vast aanzetten als je onderweg naar huis bent of aanpasbare verlichting die de sfeer in een kamer aanpast aan het tijdstip van de dag.

Minimalisme met een warme twist

Minimalisme blijft populair, maar de trend verschuift naar een warmer, gezelliger minimalisme. Dit betekent het gebruik van warme kleuren, zachte texturen en comfortabele meubels. De focus ligt op kwaliteit boven kwantiteit, met zorgvuldig gekozen stukken die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk zijn. Dit soort minimalisme creëert een rustige, ontspannen sfeer, die nog steeds stijlvol en modern is.

Biophilic Design

Met biophilic design haal je de natuur naar binnen. Het is al een belangrijke trend in 2024 en dit blijft in 2025. Deze trend gaat verder dan het plaatsen van een paar planten in huis. Denk aan grote groene wanden, verticale tuinen, en het gebruik van natuurlijke elementen zoals hout, steen, en waterpartijen. Deze trend kan goed gecombineerd worden met een andere opkomende trend, de kunsthaag. Hiermee creëer je eenvoudig een grote groene wand in je huis, maar je komt ze ook steeds vaker tegen in hotels en kantoren. In het ontwerp van verticale tuinen wordt ook steeds vaker gebruikgemaakt van kunsthagen en moswanden. Ze hebben geen onderhoud, denk aan water, mest of pesticiden nodig, en blijven het hele jaar groen. Bekijk een breed assortiment kunsthagen op www.kunsthaagvoordeel.nl.

Multifunctionele meubels en ruimtes

In deze tijd waarin woonruimtes vaak beperkt zijn, spelen multifunctionele ruimtes en meubels een steeds grotere rol. Denk aan een bed dat ook gebruikt kan worden als opbergruimte of een tafel die kan worden omgetoverd tot een bureau. Deze trend speelt in op de behoefte aan flexibiliteit en efficiëntie in kleinere woonruimtes. Steeds meer mensen werken vanuit huis op flexibele werktijden. Multifunctionele ruimtes zijn dé oplossing voor deze verschuiving.

Kleurrijke accenten en statement pieces

Hoewel we neutrale kleuren zoals beige, wit en grijs nog altijd blijven zien, is er in 2025 ook een opkomst van gedurfde, kleurrijke accenten en statement pieces. Dit kan variëren van een felgekleurde bank tot opvallende kunstwerken en accessoires.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.