Spring naar de content

Kaapse Sauvignon

Mocht u Sauvignon Blancs uit andere landen ook altijd zoveel op elkaar vinden lijken, probeer dan maar eens een Sauvignon Blanc van de Kaap, schrijft Master of Wine Cees van Casteren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

Een van mijn favoriete spotprenten laat een sommelier zien bij een man en vrouw aan tafel. Onder het kopje ‘Wat de ober zegt’, glimlacht hij: ‘Een uitstekende keuze mijnheer’. Op het volgende plaatje zie je hem in een andere pose. Onder het kopje ‘Wat de ober denkt’, steekt hij namelijk zijn vinger in zijn mond.

Ik weet niet of er nog steeds veel sommeliers zijn die net zo denken over Sancerre als in de spotprent. Maar vroeger waren sommeliers in ieder geval niet erg onder de indruk van de ‘veilige’ keuze van de gast. ‘Niet wéér een’ was toen vaak de reactie als de tiende tafel van de avond weer voor de wijn koos die tot de meest platgetreden paden van de wijnkaart behoort.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Begrijp me goed, er is niks mis met Sancerre. In goede jaren behoort het tot een van Frankrijk’s meest herkenbare, witte wijnen, maar net als Chablis wordt het vooral gekozen door mensen met weinig verbeeldingskracht. Dat is ook waarom restaurants er vaak teveel voor rekenen en te weinig moeite doen om een goede producent te vinden; zet Sancerre op de wijnkaart en je komt overal mee weg.

Dat laatste staat echter op het punt te veranderen. Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc heeft al een deuk geslagen in Sancerre’s hegemonie, al is die stijl voor sommige restaurantgangers wellicht te aromatisch, te uitbundig. Daarbij is Marlborough inmiddels (bijna) net zo duur als Sancerre. Ook Chili komt sterk op met fruitige stijlen uit Casablanca en andere kustgebieden. De echte bedreiging voor Sancerre echter komt uit een ander wijnland. Zuid-Afrika heeft een meer betaalbare en meer diverse range dan Nieuw-Zeeland of Chili. Zo maken de wijngebieden Elgin, Elim, Durbanville, Darling, Constantia, Stellenbosch en Olifantsrivier elk hun eigen onderscheidende stijl met wijnen die individueel niet onderdoen voor de beste Marlboroughs of Sancerres.

Vooral die stijlrijkdom is opmerkelijk; mocht je Sauvignon Blancs uit andere landen ook altijd zoveel op elkaar vinden lijken, probeer dan maar eens een paar verschillende herkomstgebieden van de Kaap. De beste ervan combineren de finesse van de Loire met het uitbundige van Marlborough, zoals mijn aanbeveling. Persoonlijk schenk ik hem liever dan Sancerre, waarschijnlijk net als de meeste sommeliers; hoeven zij hun vinger ook niet meer in hun mond te steken..

Tokara, Sauvignon Blanc, Reserve, Elgin, Zuid-Afrika, 2023
Verkrijgbaar voor €14,95 bij Gall & Gall 
Proefnotitie: Gulzig tranend met gele kleurspiegel. Uitbundige Sauvignon-neus met impressies van kruisbes, grapefruit, groene appel, gras en limoenzeste. Al deze aroma’s keren terug in de smaak die heel sappig is met tonen van citroengras, passiefruit en grapefruit. Lange finale. Een aanrader bij geitenkaas en uiteenlopende salades.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.