Spring naar de content

Toast op de Hugenoten!

Master of Wine Cees van Casteren bracht een bezoek aan het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Bellingham in Franschhoek en vierde daar 365 jaar Kaapse wijn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Cees van Casteren

Had Jan van Riebeeck enig idee wat hij teweeg zou brengen toen hij halverwege de 17e eeuw de eerste wijnstokken plantte aan de Kaap? Waarschijnlijk niet. Noch hij zelf, noch iemand anders van de kleine Hollandse nederzetting had immers enig verstand van wijnbouw. En toen desondanks op zondag 2 februari 1659 de eerste druiven geplukt werden om er Kaapse wijn van te maken, was Van Riebeeck vanzelfsprekend opgewonden. In zijn dagboek schreef hij: “Heeden is Gode loff van de Caepse druyven d’ eerste mael wijn gepaerst ende van de nieuwe most soo versch uyt de cuyp de proef genomen, sijnde meest muscadel ende andere witte ronde druyfen van seer goede geur ende smaeck, weesende de Spaense druyfen noch gants onrijp, daer verscheyden wijnstocken mede fray ende redelijck vol van hangen ende te hoopen staet, oocq treffelijcq geven sullen, gelijcq deese druyven van 3 kleyne jonge stocken van 2 jaeren hier geweest, wel omtrent 12 mengelen most afgecomen is..”

Niemand weet hoe die eerste Zuid-Afrikaanse wijn geproefd moet hebben, maar veel beter dan ‘drinkbaar’ zal het niet zijn geweest. Daarvoor waren de druiven waarschijnlijk nog te zuur want de eerste oogst was bedenkelijk vroeg –tenminste een maand eerder dan tegenwoordig. Desalniettemin waren die eerste twaalf mengelen, oftewel vijftien liter Kaapse witte wijn, een mijlpaal in de geschiedenis van de Nieuwe Wereld. Niet omdat het de eerste wijn buiten Europa was, want die eer komt de Spanjaarden toe die al ruim een eeuw daarvoor in Zuid-Amerika wijnstokken hadden aangeplant. Maar wel omdat de Kaap in een paar decennia top-kwaliteit wist te maken. Dat gebeurde met name nadat in 1688 zo’n 153 Franse Hugenoten zich in de buurt van Stellenbosch vestigden in wat later Franschoek zou gaan heten. Terwijl de Médoc in 1700 nog een stinkend moeras was, zou Kaapse wijn (met Vin de Constance voorop) wereldberoemd zijn. Dat was voor een groot deel te danken aan die Hugenoten die hun Franse savoir faire op gastronomisch en oenologisch gebied uit Europa hadden meegenomen. En tot op de dag van vandaag is Franschoek nog steeds het culinaire centrum van Zuid-Afrika. Het is ook het thuis van Bellingham, een van de eerste nederzettingen van de Hugenoten. Afgelopen week was ik bij Bellingham in Franschhoek en heb ik getoast op 365 jaar Kaapse wijn!
En op de Hugenoten.

Bellingham, Bernard Series, Old Vine Chenin Blanc, Zuid-Afrika;
Te koop voor €16,95 in de wijnspeciaalzaak;
Proefnotitie: Intens mediumgele kleur, herkenbare chenin-neus met impressies van rijpe groene appel, hooi, witte perzik, vanille en florale toets. Vet en sappig in de mond, flirtend met Vouvray maar krachtiger en exotischer, én Bourgondisch gerijpt op barriques. Voor bij gevogelte, gegrilde tonijn en klassieke Franse visgerechten met saus.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.