Spring naar de content

Duurzame basiskleding: het fundament van je garderobe

Steeds meer consumenten zijn kritisch over de kleding die ze kopen: waar komt het vandaan en is het verantwoord geproduceerd?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:

Ook bij overheden is het belang van verantwoorde kleding doorgedrongen. Zo heeft de Europese Raad eind mei de Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDDD) aangenomen, die organisaties motiveert om duurzaam te ondernemen. De recente overname van KING Essentials door Suitable is een ontwikkeling die aansluit bij deze trend. Een belangrijk onderdeel van de duurzame kledingindustrie is het toegankelijk maken van hoogwaardige basiskleding. In dit artikel lees je meer over het belang van een gedegen basis voor je garderobe.

Wat is basiskleding?

Kort gezegd is een basiskledingstuk een onderdeel van je outfit waar je niet zonder kunt. Voorbeelden hiervan zijn spijkerbroeken, ondergoed en T-shirts. Daarnaast hebben ze een tijdloos ontwerp waardoor je ze eenvoudig kunt combineren met uiteenlopende kledingstijlen en accessoires. Doordat ze niet onderhevig zijn aan grillige modetrends, kun je ze meerdere seizoenen stijlvol dragen. Tijdens de productie van basiskledingstukken staat een lange levensduur centraal. Hiervoor gebruiken steeds meer merken hoogwaardige, natuurlijke materialen zoals biologisch katoen, linnen en wol. Deze materialen bieden een optimaal draagcomfort, zijn ademend en gaan lang mee. Dit betekent dat je minder vaak nieuwe kleding hoeft te kopen, wat op de lange termijn kostenbesparend is.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Maatschappelijk verantwoord

Duurzame kledingmerken zoals Suitable hechten niet alleen waarde aan milieuvriendelijke productiemethoden, maar ook aan eerlijke arbeidsomstandigheden. Dit houdt in dat ze samenwerken met producenten waarvan de werknemers eerlijke lonen krijgen en werken onder veilige omstandigheden. Uiteraard mag er geen sprake zijn van kinderarbeid of andere vormen van uitbuiting. Dit is een cruciaal aspect van duurzame mode. Met de eerder genoemde CSDDD-richtlijn worden productieketens transparanter en kunnen mensenrechtenschendingen en milieurisico’s eerder geïdentificeerd en aangepakt worden. Het is ook een effectieve maatregel om greenwashing tegen te gaan; dit is het bewust verspreiden van misleidende informatie over de duurzaamheid van een product.

Waardering voor vakmanschap

Men is zich steeds meer bewust van de impact van onverantwoord consumeren op het milieu en de samenleving. Door basiskleding van hoge kwaliteit te maken, eindigen minder kledingstukken onnodig op de vuilnisbelt. Door te investeren in kwaliteit en duurzaamheid, behalen consumenten winst voor de toekomst. Het is dan ook de verwachting dat naarmate meer merken hoogwaardige basis collecties produceren, de waardering voor deze tijdloze kledingstukken zal groeien. Ook online platforms en boetieks specialiseren zich in duurzame mode, waardoor het aanbod voor consumenten steeds toegankelijker wordt.

Tips voor het kopen van duurzame basiskleding

·         Doe onderzoek: Er zijn talloze duurzame merken op de markt, elk met hun eigen unieke stijl en focus. Neem de tijd om te onderzoeken welke merken bij jouw waarden en stijl passen.

·         Kies kwaliteit boven kwantiteit: Investeer in een paar goed gemaakte basics die je jarenlang kunt dragen, in plaats van veel goedkope kledingstukken die snel verslijten.

·         Kijk verder dan de prijs: De prijs is niet altijd een betrouwbare indicatie van duurzaamheid. Let op keurmerken en certificeringen die de duurzame praktijken van het merk garanderen.

Duurzame basiskleding biedt talloze voordelen die verder gaan dan alleen het milieuaspect. Het combineert ethische productie, economische efficiëntie, esthetische tijdloosheid en technologische innovatie. Hierdoor is het een aantrekkelijke optie voor de consument die stijlvol, bewust en comfortabel wil zijn. Door te investeren in duurzame kleding, draagt men niet alleen bij aan een schonere en eerlijkere wereld, maar profiteert men ook van hoogwaardige en stijlvolle kleding die jaren meegaat.

Inschrijven nieuwsbrief

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.