Spring naar de content
bron: anp

Knecht der letteren

Hij boog zich over Karel van het Reve, Gerard Reve en Hanny Michaelis. Maar de laatste is Nop Maas toch het dierbaarst. Aan de vooravond van zijn 75ste verjaardag blikt de letterkundige terug op een halve eeuw literaire arbeid. ‘Hanny’s oorlogsdagboeken zijn belangrijker dan die van Anne Frank en Etty Hillesum.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Willem Pekelder

Op het leestafeltje in de serre ligt De buik van Parijs van Émile Zola. “Het is niet zijn sterkste boek, hoor,” zegt Nop Maas. “Zola heeft een beetje de neiging om één aspect van het leven eruit te lichten. In dit boek bijvoorbeeld is dat de voedselvoorziening van Parijs. Pagina’s lang gaat hij door over de knollen, de vleeswaren, et cetera die worden verhandeld in de Hallen van Parijs. Moet ik dat allemaal weten, vraag ik mij bij herlezing af. Maar goed, Zola is natuurlijk een groot schrijver. Zijn plot is geweldig, en zijn stijl amusant.”

Gekleed in een zwarte broek, blauwgrijze trui en een rood shawltje ontvangt de literatuurhistoricus in zijn woning in een lommerrijke buurt te Haarlem. Hij woont er met communicatieadviseur Joep Jaspers, met wie hij al veertig jaar samen is. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.