Spring naar de content

Het platte universum

In de oneindigheid van een plat heelal is alles mogelijk, mijmert hoofdredacteur Tom Kellerhuis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

Als het heelal plat is, wat geleerde koppen op basis van kosmologische waarnemingen ernstig vermoeden, dan kun je eindeloos in elke gewenste richting vertrekken, zonder de kans om ooit nog terug te keren op het punt van waaruit je vertrok. 

In die oneindigheid is alles mogelijk. Zo is er ergens hier heel ver vandaan precies zo’n aarde als de onze, met daarop dezelfde mensen en dieren en bomen en planten, met zelfs exacte kopieën van onszelf. In dat platte universum zijn ontelbaar veel van deze aardkloten. Er zal er met honderd procent zekerheid eentje zijn waarop Adolf Hitler godzijdank nooit aan de macht is gekomen, of een – je moet er niet aan denken – waarop hij als grote overwinnaar uit de Tweede Wereldoorlog kwam. Er zullen aardes zijn met u en ik erop zonder klimaat- en stikstofproblemen, zonder Israël en Gaza, zonder Donald Trump en Joe Biden, waar Amerika nog niet ontdekt is, en zonder Vladimir Poetin en de vuile oorlog in Oekraïne. Of eentje waarop bijvoorbeeld het Afrikaanse continent het rijke, welvarende Zuiden is, en het roomblanke Europese volk, ooit tot slaaf gemaakt, een monument heeft voor het leed dat hun is aangedaan. De vluchtelingen zullen vanaf de zuidkust van Spanje, Italië en Griekenland in gammele bootjes varen naar Marokko, Algerije en Libië, waar ze – als ze de overtocht al overleven – harteloos zullen worden teruggestuurd. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.

Onderwerpen