Spring naar de content
bron: Thijs Wolzak

Willinks wereld is er nog

Ruim veertig jaar na de dood van Carel Willink (1900-1983), tijdloos schilder van droom en dreiging, is zijn Amsterdamse woonhuis en atelier nog altijd intact. Bovendien staat weduwe Sylvia een bezichtiging toe van Willinks bibliotheek, met opmerkelijke opdrachtexemplaren van collega’s en schrijvers. ‘In dank voor veel thee en tuk.’ 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arjan Peters

Het atelier ligt hier op straat, is wel gezegd over de buurt rond het statige woonhuis uit 1874, met helemaal bovenin het atelier van de schilder Carel Willink (1900-1983), aan de Ruysdaelkade te Amsterdam. De uitspraak verwijst naar het unieke uitzicht, door de drie grote en schuin geplaatste atelier-ramen: recht aan de overkant het Rijksmuseum, waar de doeken van de meester op een zeker moment naartoe zullen verhuizen. Of zoals beeldend kunstenaar en weduwe Sylvia Willink-Quiël (80) het losjes formuleert, met hoofdknik: “Als ik dood neerval, gaan de spullen naar de buren.” 

Maar ook zien we links de Teekenschool, het Zuiderbad, een deel van de beeldentuin van het museum, rechts de Weteringschans (waar de schilder vanaf 1916 opgroeide), en boven dit alles drijven majesteitelijke wolkenpartijen. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.