Spring naar de content
bron: anp

Mona Keijzer: 1000 keer slimmer en gezelliger dan Sigrid Kaag. Leve Volendam!

Arthur van Amerongen neemt het op voor Mona Keijzer. 'De media kunnen de struise Volendamse affakkelen wat ze willen, maar ik voorspel dat ze nog eens heel groot gaat worden in de Nederlandse politiek.'

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Arthur van Amerongen

Vrijwel alle Nederlandse kranten van het Vlaamse mediakartel bombardeerden Sigrid Kaag - amper terug in Nederland na een lang verblijf in het Midden-Oosten - tot de eerste vrouwelijke premier van Nederland. De gezamenlijke en vooral krampachtige inspanningen van het journaille eindigden in een nachtmerrie voor het goede mens, dat nu letterlijk puin mag gaan ruimen in haar geliefde Gaza. Jaren eerder schreef Martin Bril in zijn gezaghebbende Volkskrant-column dat Edith Mastenbroek (blond en slim) de eerste vrouwelijke premier van Nederland zou worden. Ik had toen verkering met Edith, niet veel later zouden we trouwen. In 2000 was Mastenbroek actief in de verkiezingscampagne van de Amerikaanse presidentskandidaat Al Gore en werd vanaf dat moment vaste gast bij Barend en Van Dorp. Het gezicht van Niet Nix en toenmalig woordvoerster van XS4ALL stelde zich in 2004 mede op aandringen van Hedy d’Ancona verkiesbaar voor het Europees Parlement en kreeg de meeste voorkeursstemmen. De PvdA stond toen op een onvoorstelbaar hoog aantal zetels, ergens tussen de vijftig en zestig. De media waren verliefd op Mastenbroek. Desondanks werd ze derde op de lijst van de PvdA-delegatie in het de Europees parlement, hoewel de partij toentertijd nog het principe huldigde van om en om een man en een vrouw. Nummer één van de delegatie was Max ‘Raspoetin’ van de Berg, nummer 2 ene Jan Marinus Wiersma, nummer 3 Edith Mastenbroek. Edith was stomverbaasd dat ze van de tweede plaats werd weggedrukt door een man die amper stemmen binnen harkte maar zo hoog op de lijst eindigde wegens anciënniteit. 

De voorspelling van Bril dat Edith de eerste vrouwelijke premier van Nederland zou worden, kwam helaas niet uit: Edith overleed op 23 augustus 2012. We waren sinds 2007 gescheiden. 

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.