Spring naar de content
bron: Chefs Irish Beef Club

En waar was toch Bruce Springsteen?

Schrijvende kok en hoofdredacteur van HP/De Tijd Tom Kellerhuis vertrok voor een lang weekeind naar Ierland met een delegatie topkoks van de Chef’s Irish Beef Club om te proeven van het land, de zee en aloude Ierse tradities: ‘Die zullen heus niet verdwijnen, maar de Ierse keuken heeft tegenwoordig veel meer te bieden.’ Ondertussen kwam Bruce Springsteen ook nog voorbij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Tom Kellerhuis

De Chefs’ Irish Beef Club (CIBC) bestaat twintig jaar, en om dat te vieren werden meer dan vijftig topchefs vanuit België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Zweden, Zwitserland, de Verenigde Arabische Emiraten en Nederland voor een lang weekend naar de Ierse hoofdstad Dublin overgevlogen. En wie met chefs op reis gaat, weet: dat wordt een lang weekend eten, drinken en sterke verhalen. Zo rolde de vriendenclub van ontbijt naar lunch, van whisky-, rum en cider-tastings naar diner, om vervolgens tot in de late uurtjes af te pilsen in een drukke Ierse pub. De Nederlandse delegatie van de Chefs’ Irish Beef Club is een van de grootste en bestaat inmiddels uit een team van 14 sterrenkoks: Alain Alders, Erik de Boer, Erik van Loo (Parkheuvel**), Jan Klein, Rogér Rassin, Martijn Kajuiter, Andrès Delpeut, Wilco Berends (De Nederlanden*) en Richard de Vries. Onlangs kwamen daar twee nieuwe leden bij: Egon van Hoof (Mos*) en Dirk Moren (Verlan) die op de slotavond zouden worden geïnaugureerd. Michel van der Kroft (’t Nonnetje**), André van Doorn en Erik Tas moesten deze keer verstek laten gaan. Demoslager Gertjan Kiers (onder meer bekend van zijn Vleesbijbel), YouTuber Nick Toet (de opvolger van Siemon de Jong in Taarten van Abel en bekend van zijn filmpjes EtenmetNick) en uw Schrijvende Kok mochten het team komen versterken. 

De voltallige club werd voor twee nachten ondergebracht op het schilderachtige en poep-chique Mount Juliet Estate op steenworp afstand van het eeuwenoude stadje Kilkenny, in het oosten van het land, op een kleine twee uur rijden van Dublin. Wie van Dublin – door immer dreigende luchten en dito regenbuien – naar Kilkenny rijdt, ziet vooral waar dit deel van Ierland uit bestaat: eindeloze stroken groene landerijen, met af en toe iets wat op een boerderij lijkt, maar vooral eindeloos veel groen en grazend vee: veel vleeskoeien en af en toe wat schapen. En dat in dat sprookjesachtige prachtige, middeleeuwse decor. Het gezelschap arriveerde in Kilkenny toevallig op dezelfde dag dat rockster Bruce Springsteen juist hier, of all places, een eendaags optreden zou geven in het grootste voetbalstadion van de stad. ‘Kilkenny welcomes The Boss’ stond in witte koeienletters geschreven op het hoogste dak van het pittoreske stadje. Naar verluidt zou hij die nacht op hetzelfde landgoed verblijven, en dus was het bij elk kroeg- en restaurantbezoek opletten geblazen: zou de sympathieke zanger zijn opwachting gaan maken? Ondertussen werd de Hollandse delegatie zelf door nieuwsgierige hotelgasten voortdurend aangezien voor de Springsteen-crew, weliswaar zonder The Boss.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap

Met uw donatie steunt u de onafhankelijke journalistiek van HP/De Tijd. Word donateur of word abonnee, al vanaf €5 per maand.