Spring naar de content
bron: annaleen louwes

De emotionele draaikolk van een rationalist

Na het onverwachte succes van Ik ga leven werd Lale Gül (26) verstoten door haar orthodox-islamitische familie. Over deze zware periode schreef ze Ik ben vrij, waarin ze weer stevig van zich afbijt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Thomas van den Bergh

In februari 2021 publiceerde Lale Gül haar autobiografische roman Ik ga leven en had ze geen leven meer. Gül werd verstoten door haar eigen Turkse familie, uitgekotst door de moslimgemeenschap, honderden malen met de dood bedreigd. Tot vijf keer toe moest de schrijfster halsoverkop verhuizen nadat haar verblijfplaats was uitgelekt. En dat alles omdat ze in haar boek op niet mis te verstane wijze had afgerekend met het orthodox-islamitische gezin waar zij uit afkomstig is.

In het vervolgboek, Ik ben vrij, beschrijft Gül tot in detail de emotionele draaikolk waar ze na publicatie van haar debuutroman in terechtkwam. Om te beginnen is er de complete verrassing dat het boek daags na de lancering zo’n impact blijkt te hebben. Met een charmante mix van naïviteit en struisvogelgedrag heeft de 23-jarige Gül zonder iets tegen haar ouders te zeggen een boek geschreven en in een opwelling naar een uitgeverij gestuurd. Je kunt bijna niet geloven dat deze studente Nederlands zo onnozel geweest is te denken dat haar familie nooit iets van een eventuele publicatie zou hoeven merken.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap